Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soffliggarnas land går till val

Annons

Ingenstans i världen är invånarna mindre intresserade av att rösta.

Men missnöjet pyr och oppositionen ställde sitt hopp till soffliggarna när Mali gick till val på söndagen.

När det är val i Mali brukar åtta väljare av tio stanna hemma. Sedan flerpartidemokrati infördes i det fattiga västafrikanska landet för 15 år sedan har det genomsnittliga valdeltagandet legat på lite drygt 20 procent, enligt det svenskbaserade internationella institutet Idea, där tidigare utrikesministern Lena Hjelm-Wallén är ordförande.

När president Amadou Toumani Touré omvaldes med betryggande marginal för två månader sedan slöt emellertid hela 36 procent av väljarkåren upp. Den allians av 30 partier som stödjer Touré väntas också vinna parlamentsvalet, som avgörs i två omgångar med den första på söndagen. I den andra omgången, tre veckor senare, möts kandidater som inte fått över 50 procent av rösterna.

Alliansen dominerar parlamentet med 97 av de 147 mandaten, mot 50 för oppositionen. Oppositionen ställer upp trots hot om att bojkotta valet eftersom den inte fått gehör för sina krav på nya röstlängder och röstkort. Hoppet är att lyckas motivera soffliggarna att bege sig till vallokalerna och ge uttryck för det missnöje som visat sig i den generalstrejk som offentliganställda genomförde i tisdags och onsdags förra veckan.

Mali är ett av världens allra fattigaste länder, trots stora guldfyndigheter och stor bomullsexport. Landsorganisationen UNTM protesterade med generalstrejken mot de offentliganställdas låga löner och de höga priserna på vatten, bränsle, elektricitet och basvaror.

Mali är Afrikas näst största land och betraktas som ett av kontinentens mest demokratiska länder. Fängslandet nyligen av fem journalister för att ha förolämpat president Touré har emellertid väckt frågetecken kring press- och åsiktfriheterna. Skälet är skriverierna om en högstadielärare som bett sina elever att skriva en uppsats om en fiktiv president som får barn med en älskarinna. Läraren fick två månaders villkorligt fängelse och yrkesförbud medan en journalist som skrev om saken dömdes till två veckors fängelse. Därefter fick tidningens och tre andra tidningars utgivare villkorliga domar.

Domarna kritiserades skarpt av Reportrar utan gränser och den New York-baserade organisationen CPJ (Committee to Protect Journalists), som varnade för att Malis demokrati är i fara.

Amadou Toumani Touré grep makten i en kupp 1991 och fick applåder av omvärlden när han året därpå överlämnade styret till en folkvald president. 2002 gjorde han civil politisk comeback och valdes då själv till statschef. I presidentvalet i april omvaldes han med 68 procent av rösterna mot drygt 18 procent för främste utmanaren.

Internationella observatörer tillbakavisade oppositionens anklagelser om fusk.

TT

Mer läsning

Annons