Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden överklagar

Annons

Länsrätten slog fast att socialnämnden är skyldig att betala för en Borlängebos vistelse på ett behandlingshem i en annan kommun.

Socialnämnden anser att det räcker med öppenvård och har därför överklagat domen till kammarrätten.

Det var efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för narkotikabrott som mannen, en 35-årig Borlängebo, ansökte om vistelse på ett behandlingshem i en annan del av landet.

Behandlingen skulle omfatta 18 månader och kosta 600000 kronor. Ansökan avslogs då soc-ialnämnden anser att det finns en lika bra behandling på hemmaplan till en betydligt lägre kostnad.

Efter ytterligare diskussioner beviljades dock en månads vistelse på behandlingshemmet.

En ansökan om förlängd vistelse på behandlingshemmet avslogs med motiveringen att behovet av missbruksvård kunde tillgodoses på hemmaplan.

Mannen skickade då ytterligare en ansökan. En vårdplan bifogades som bland annat inkluderade kostnader för dykutrustning och dykinstruktörsutbildning.

Även denna ansökan avslogs men överklagades till länsrätten. Den slog fast att mannen har rätt till bistånd för vistelse på behandlingshemmet.

Även om behandling på hemmaplan inte ansågs som olämp-ligt så måste hänsyn tas till mannens egna önskemål och till hans motivation inför behandlingen.

Socialnämnden överklagar nu domen till kammarrätten och skriver bland annat i sin över- klagan:

"Borlänge kommun har stor erfarenhet av missbruksproblematik. Man har, för att få kontroll på skenande vårdkostnader, skapat möjligheter till behandling och annan hjälp för missbrukare inom kommunen. Det är självklart att de flesta inför valet av missbruksbehandling på hemmaplan och möjligheter av att få en avancerad dykutbildning skulle känna större motivation inför det sistnämnda alternativet".

Socialnämnden anser att länsrättens tolkning av rätten till bistånd för missbruksvård är en utvidgning av praxis som, om den står fast, kommer att innebära av- sevärda svårigheter för såväl kommande kostnader som för framtida planering av missbruksvården.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons