Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialist leder i valet i Ecuador

Annons

Den senaste månaden har varit framgångsrik för Latinamerikas politiska vänster. Socialisten Rafael Correas triumf i det ecuadorianska valet gör regionen allt mer radikal.

När nästan hälften av rösterna räknats hade vänsterkandidaten fått drygt 68 procent av rösterna i söndagens val, enligt Ecuadors högsta valtribunal. Dessutom gav tre stora vallokalsundersökningar honom segern med klar marginal.

Högerns starke man, bananmiljardären Alvaro Noboa, får nu rikta in sig på att göra livet svårt för den nye presidenten som inte ges stora chanser att sitta kvar på sin post hela mandatperioden. 43-årige Correa blir Ecuadors åttonde president på tio år. Splittringen mellan den fattiga halvan av befolkningen och övriga samhällsklasser är avgrundsdjup och gör landet svårstyrt.

Ecuadorianerna har visat sig vara engagerade medborgare som ofta tilltagset visar sitt missnöje med regeringen. Tre presidenter har avsatts till följd av gatuprotester under det senaste decenniet.

Nationens nye statschef väntas följa i fotspåren på kollegorna i Venezuela och Bolivia - Hugo Chávez och Evo Morales. I sällskap med Nicaragua och Kuba bildar de en stark George W Bush-fientlig enhet.

Correa har bland annat lovat att inte skriva under ett nära förestående frihandelsavtal med USA och tänker inte heller godkänna att världens största krigsmakt fortsätter sin militära verksamhet i det lilla sydamerikanska landet.

Problemet med den nya politiken är att Ecuador är starkt beroende av USA; stora delar av landets export sker till jätten i norr. Men planen är att den latinamerikanska vänsteralliansen ska ta sig runt problemet genom ett utökat samarbete och ändrad politik inom regionen.

Det senaste årets händelser i Latinamerika har varit ett stort steg på vägen och en katastrof för Washington-regeringen. Land efter land har röstat fram vänsterpresidenter. Viktorian för Correa var det andra stora bakslaget på kort tid för stormakten. Tidigare i november tog sandinisterna en symboliskt viktig seger i Nicaragua. En vecka dessförinnan omvaldes socialisten Luiz Inácio Lula da Silva i Brasilien.

Mer läsning

Annons