Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen svarslös när flickor mår allt sämre

Annons

I fjol kunde ansvariga inom individ- och familjeomsorgen (ifo) dra en lättnadens suck. Då sjönk siffrorna. I år förvandlades den till en dyster suck. Statistik visar nämligen att det kom in 344 anmälningar som handlade om barn som far illa 2006. Det är en ökning med 90 stycken, eller 35 procent, sedan 2005. Samtidigt är det den högsta siffran under hela 2000-talet.

När NLT pratade med chefen för ifos barn- och ungdomsenhet, Erland Eriksson, hade han ännu inte hunnit analysera siffrorna. Men en första teori var att en del av ökningen beror på flickor i högstadiet och gymnasiet som hamnat utanför.

-Det är flickor som vi inte kan se något missbruk eller kriminalitet hos och vad vi vet har de inga omsorgsbrister. Ofta hittar man den typen av problem bakom, men i det här fallet ser vi inte de direkta orsakerna. Det måste vi lära oss mer om.

Det kan också ha bidragit att Triangeln startats - projektet på VBU som ska hitta och hjälpa elever med varierande sociala behov.

- Mer resurser innebär ju att man hittar fler problem.

Det ökade antalet barn som far illa ser man inte bara inom ifo, utan även inom barn- och ungdomspsykiatrin. Siffrorna är heller inte unika för Ludvika.

- Rent allmänt har det blivit ett tuffare klimat. Men en mer djuplodande analys kan jag inte ge än.

Ifo jobbar med att förbättra samarbetet med andra instanser, såsom skolan och psykiatrin. Dessutom sker en höjning av kompetensen för att öka kunskapen om barn och ungdomars situation.

Som ett exempel ger Erland initiativet att bättre hjälpa barn till föräldrar som har kontakt med vuxenpsykiatrin, med hjälp av så kallade barnpiloter.

Social- och utbildningsnämnden ser också över möjligheten att flytta familjeteamet, med två tjänster, till barn- och undomsenheten. Tidigare har det legat direkt under ifo-chefen Eva De Marothy.

- Organisationen har inte varit den bästa. Ifo-chefen har längre till det direkta klientarbetet, säger Eriksson.

I länsstyrelsens tillsynsrapport kritiseras familjehemsverksamheten, eftersom antalet ärenden är hög. I förslaget till omorganisation till nämnden står att enheten har stort behov av en extra tjänst.

- Det är inte aktuellt som vi ser nu, men det kan bli det i framtiden, säger Eriksson.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons