Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna sätter systemen före människan

Annons

I valet mellan de politiska systemen och mänskliga behov sätter socialdemokraterna (s) alltid systemen främst.

Trots att det visar sig att effektiviteten är betydligt högre inom privata vårdcentraler och sjukhus än inom landstingen vägrar (s) tillåta dessa alternativ. Man ser uppenbart bevaran-det av landstingen som viktigare än att vårdköerna och det mänskliga lidandet minskar.

Statistiken talar sitt tydliga språk när det gäller vårdköerna i socialistiska landsting jämfört med dem i borgerligt styrda landsting. Några exempel på detta är behandlingen av gråstarr. I Stockholm är väntetiden tre veckor vid europakliniken och nio veckor vid Strandvägskli-niken. I Dalarna är väntetiden vid Falu lasarett hela 72 veckor. Ett annat exempel är ut-provning av hörapparat. Vid Dalens närsjukhus och Täbys närsjukhus är väntetiden en vecka medan masar och kullor får vänta 21 veckor om man besöker Borlänge sjukhus och Mora lasarett 46 veckor.

Anledningen till detta är att man i borgerliga landsting accepterar alternativ till landstingens verksamhet. Det som är viktigt för moderaterna är inte vem som kortar vårdköerna, det viktigaste är att dom kortas och att det inte kostar patienten något extra.

(s) påstår ofta att vi moderater skulle verka för att bara de som har råd att betala för sig skall få vård. Detta är ren lögn. Vi vill att staten skall ta över ansvaret för finansieringen av sjukvården, alla ska betala efter förmåga och få vård efter behov. I dagens socialistiska samhälle är det tvärt om - alla som har gott om pengar kan köpa sig förbi vårdköerna.

Barnens behov av en trygg uppväxt är heller ingenting som (s) prioriterar. Maxtaxan är en reform som verkligen inte ser till barnens behov.

Det finns två allvarliga konsekvenser av maxtaxan. De alternativ som finns till kommunens barnomsorg stryps. Det mest allvarliga är att barnen tillbringar mer och mer tid på dagis och mindre tid med sin familj. Rapporter från bland annat Göteborg som införde maxtaxan i somras pekar på att många barn tillbringar nästan all sin vakna tid på överfulla dagis där personalen får allt större barnkullar att ta hand om. Det kan inte vara bra för barnen att från det att man vaknar till dess att man somnar ha stim, stoj och full fart omkring sig.

I sin iver att begränsa alla former av alternativ till den offentliga sektorn, vare sig det rör sig om vårdcentraler, skolor eller daghem drivna av personalkooperativ eller företag, missar (s) ofta det viktigaste av allt: Människan!

(s) prioriterar att den offentliga sektorn förblir så stor som möjligt, oavsett om detta drab-bar barn i behov av en trygg uppväxt, barn i behov av en bra skola eller sjuka människor i behov av vård. Det har tydligen ingen betydelse för (s) att vårdcentraler som drivs av per-sonalen har kortare köer och bättre personalbemanning än landstingens vårdcentraler. (s) värnar sin offentliga sektor - att människor lider i långa vårdköer struntar man högakt-ningsfullt i.

Säter den 27 december 2001

CHRISTEL ANDERBERG

Mer läsning

Annons