Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialbidragen väntas öka

Annons

-Kommunen räknar med en ökning av socialbidragen på 10 till 20 procent. Avvecklingen av arbetsmarknadsinsatser gör att kommunerna automatiskt får ansvar för många människor som inte längre omfattas av några arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

-Det blir en direkt överföring av ansvar till kommunerna, säger Jan Ås.

Socialförvaltningen, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadsenheten, AME, har ett nära samarbete för att stödja personer som riskerade att hamna utanför systemet och olika åtgärder. Två handledare på Arbetsförmedlingen arbetade med det.

-Deras arbete med att skapa individuella planer och arbeta med rehabilitering och andra insatser hade mycket goda resultat. Båda handledarna är borta och därmed ökar kommunens ansvar. Vi får en egen arbetsmarknad inom AME för att kompensera halveringen av insatser på arbetsförmedlingen, säger Jan Ås.

Marie Olsson, chef för arbetsförmedlingen i Leksand och Rättvik berättar att arbetsförmedlingen visserligen halverat antalet personer som omfattas av olika

åtgärder från 240 personer förra året till 135 personer i år, allt enligt regeringens nya regler.

-Konjunkturen går åt rätt håll. Det ser positivt ut på arbetsmarknaden och fler får jobb. Det handlar om branscher som både kräver högre utbildning och där inte så mycket utbildning krävs. Från första januari infördes nystartjobben som berör personer som varit arbetslösa i ett till tio år. När en arbetsgivare anställer någon av dem som varit arbetslös i ett år eller mer slipper företaget betala arbetsgivaravgift under varierad tid beroende på hur länge de arbetslösa har varit utan arbete.

-Den nya regeringen räknar dock med en ökning av den öppna arbetslösheten men vi ser en minskning av den totala arbetslösheten, säger Marie Olsson.

För många väntar dock socilabidrag som enda utväg, menar Jan Ås.

-Kommunens insatser måste öka för att kompensera för de minskade åtgärderna inom framför allt arbetsförmedlingen.

-Det kan medföra stora problem och bidra till ökad utslagning. Det enda som återstår för många blir socialbidrag och vi här i Rättvik räknar med en ökning av socialbidragen som en direkt följd av de ändrade reglerna för olika åtgärder på cirka en miljon kronor per år.

Ökningen av socialbidragskostnaderna är bara en liten del av de faktiska kostnaderna.

-Själva socialbidragskostnaderna är bara en liten del av de totala kostnaderna som uppstår när människor hamnar utanför, familjesituationen försämras, sjukvårdskostnader ökar och så vidare.

-Jag tror inte regeringen observerat vilken karusell som nu sätts igång, säger Jan Ås.

Redan innan effekterna av de minskade arbetsmarknadspolitiska åtgärderna blivit synliga räknar Jan Ås med att fler än tidigare drabbas av de nya reglerna.

Vad gäller de nya arbetslöshetsskadereglerna märks inte effekterna av dem på de lokala arbetsförmedlingarna.

-Vi administrerar a- kassan men ansvarar inte för dem, säger Marie Olsson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons