Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala går back med fyra miljoner

Annons

Socialdemokraterna och de borgerliga partierna är överens om åtgärder för en miljon, men om de resterande tre miljonerna har de diametralt motsatta åsikter.

Enligt nämndens ordförande Kjell Andersson (c) handlar besparingen som det råder samsyn om bland annat att det i budgetramen tagits med högre kostnader för matdistribution än de verkliga kostnaderna samt att 1,33 vakanta tjänster inte tillsätts.

Men om resten råder ingen samsyn:

- Vi vill att socialnämnden går till fullmäktige och begär ett tilläggsanslag på de tre miljonerna. Kärnverksamheterna måste klaras, säger Ann-Gret Olsson (s).

De borgerliga menar att det går att spara inom hemtjänsten och de särskilda boendena, genom att utgifterna för socialbidrag minskar samt genom att viss städning läggs ut på entreprenad.

- Inom hemtjänsten vill vi omfördela resurser mellan olika hemtjänstdistrikt, i stället för att ta in vikarier. Det handlar alltså om att hjälpa varandra där det behövs, säger Kjell Andersson, som också framhåller att kostnaderna inom de särskilda boendena går att minska eftersom beläggningen inte beräknas bli full.

De borgerliga räknar även med att städning på entreprenad vid Tjärnsjögården och Gagnefsgården ska ge lägre kostnader.

Kostnadsförslag ska nu tas in.

- Vi räknar även med att utbetalningarna av socialbidrag ska minska med 500000 kronor. Det motsvarar tio procent av förra årets utfall och vi har under de senaste åren minskat utbetalningarna med just tio procent om året. Därför räknar vi med att hamna på samma nivå även i år, förklarar Kjell Andersson.

Socialnämndens majoritet, bestående av de borgerliga, har beslutat enligt ovan.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons