Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala får allvarlig kritik

Annons

Ärendet uppmärksammades i samband med länsstyrelsens kommuntillsyn. Kritiken berör kontakterna mellan socialnämndens handläggare och en 48-årig alkoholmissbrukare, som avled i början av september 2004 efter att ha supit hårt under en lång tid.

Redan i juni 1999 fick socialnämnden en anmälan från en anhörig att 48-åringen missbrukade alkohol. Länsstyrelsen har endast funnit tre kortfattade journalanteckningar rörande denna anmälan. "Det framgår att mannen då hade druckit under lång tid och han hade svårt att gå, var darrig och kräktes mycket". Av journalen framgår att 48-åringen erbjöds öppenvård i juni och att nämnden skulle kontakta honom i början av augusti.

Nästa journalanteckning är från 3 augusti 2004, då en anhörig återigen anmäler att mannen far illa av sitt missbruk.

Socialnämndens handläggare försöker förgäves nå mannen per telefon och gör hembesök den 11 augusti. En flickvän till mannen öppnar, 48-åringen sover och kan inte väckas.

Dagen efter ringer mannen själv socialtjänsten. Han berättar att han druckit väldigt mycket under tre och en halv månad. Men han vill absolut inte skickas iväg någonstans, och han vill inte avgiftas.

Den 30 augusti ringer 48-åringen nämnden igen, han är ledsen och säger att han inte mår bra. Han berättar att han dricker en och en halv helflaska sprit om dagen, har svårt att behålla maten. Han säger att han försöker trappa ner drickandet till folköl.

Den 2 september besöker personal från socialförvaltningen mannen. Han öppnar en folköl och blir illamående och kräks i en hink. Han motsätter sig avgiftning. Den 9 september återfinns 48-åringen död i sin lägenhet.

Länsstyrelsen anser att socialnämnden skulle ha övervägt ingripande mot mannen enligt lagen om vård av missbrukare.

Länsstyrelsen tycker att bristerna i socialnämndens agerande mot 48-åringen är så allvarliga att den anmält fallet till justitieombudsmannen (JO).

Hans Åkerman håller med om att det fanns brister i handläggningen.

- Vi hade brister i rutinerna, men de har vi rättat till . Vi hade också en instabil personalsituation med många nyanställda.

BIRGER NYL...N

Mer läsning

Annons