Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snusket på nätet

/

Annons

Internet erbjuder fantastiska möjligheter. Det vet varenda tolvåring. Barnen är inte främlingar i cybervärlden utan chattar, skriver nätdagböcker, deltar i diskussionsgrupper och onlinespel på nätet. Nätkulturen är ett nytt modersmål som föräldragenerationen gått miste om.

Religionsvetaren och filosofen Jan Svärdhagen, Högskolan Dalarna, har under flera år arbetat med frågor som rör IT och etik. Han förklarar:

- Det handlar om att synas, spegla sig och kommunicera. Det är nästan som i en dokusåpa. Förr sa man "nåde den som läser min dagbok", nu säger man "varför läser ingen min dagbok?".

Men i kölvattnet av alla möjligheter följer riskerna. Texter som skrivs på nätet är allmängods och finns kvar för alltid. Bilder och filmer likaså.

- Problemet är att vi berättar för mycket. Det finns en aningslöshet och en lek som man alla gånger inte kan förstå konsekvenserna av, säger Svärdhagen och berättar om 16-åringarna som förblindade av förälskelse fotograferar varandra utan kläder, plötsligt tar det slut och killen hämnas genom att lägga ut nakenbilder till allmänt beskådande på nätet.

- De flesta bryr sig inte om kommersiell pornografi på nätet längre, däremot är just amatörfilmer och bilder mer intressanta, säger han.

Svärdhagen tror inte att det går att begränsa internet med tekniska hjälpmedel eller lagstiftning. Däremot efterlyser han något så grundläggande som större medmänsklighet.

- Vi gör inte det ena eller det andra för att det är fel mot våra medmänniskor, det är den vägen vi måste gå även på Internet, säger han.

Och där kommer vuxenvärldens ansvar in i bilden på allvar.

- På tok för länge har barn och ungdomar varit slagpåsar i debatten, men nu måste fokus flyttas från ungdomarna till de vuxna, säger Svärdhagen.

Han tar oss med på ett snabbt studiebesök på en av alla virtuella mötesplatser på nätet, Aftonbladets chatsida. Han loggar in som en 14-årig flicka och sekunderna senare har en handfull vuxna män intresserat sig för den nya besökaren.

– Här ser vi hur vuxenvärlden direkt hugger på barnen och det är ofta ungdomar som skriker efter uppmärksamhet och bekräftelse som råkar illa ut. Så vi vuxna är många gånger värre än ungdomarna, säger han.

Vad är då ditt råd till vuxna?

- Gå ut på nätet, testa och lär er så mycket som möjligt. Något kan ha hänt när ditt barn kommer ut från sitt pojk- eller flickrum och vi måste vara vaksamma och kunna avgöra när det är allvar.

Mer läsning

Annons