Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snusare löper cancerrisk

Annons

Ännu en studie visar att snus kan orsaka cancer.

Enligt experter råder inte längre någon tvivel kring snusets skadliga effekter.

I Sverige bor runt 900|000 snusare. Exakt hur farligt snus är har länge varit omtvistat. Flera, både forskare och andra, har framhållit att det inte är lika farligt som att röka, och att det är bra om rökare byter ut cigaretterna mot snus. Men nu publiceras ännu en studie som visar på snusets hälsofarliga effekter. Forskare vid University of Minnesota i USA har visat att snusare har högre halt av vissa cancerframkallande ämnen och nikotin i kroppen än rökare. Enligt Göran Pershagen, professor vid Karolinska Institutet, ligger de nya resultaten i linje med andra studier kring snusets skadlighet.

Vid en riskbedömning som Göran Pershagen ledde, då all forskning kring svenskt snus kartlades, gjordes bedömningen att svenskt snus är cancerframkallande. Det finns dessutom data som tyder på att snusare löper högre risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar, och att snus som gravida tar har negativa effekter på fostret.

Margaretha Haglund, tobaksexpert på Folkhälsoinstitutet, är överens med Göran Pershagen om att det finns tillräckligt med bevis på att snusning är en dålig idé.

Trots all forskning som tyder på att snus orsakar cancer är formuleringen på varningstexten som enligt EU-bestämmelser måste sitta på snus ganska luddig. "Denna tobaksvara kan skada din hälsa och är beroendeframkallande", lyder texten sedan 2001.

Både hon och Göran Pershagen tror att en stor del av förvirringen som råder kring snusforskningen beror på att tobaksbolagen aktivt försöker skapa osäkerhet kring rönen som tyder på att snus är farligt.

TT

Mer läsning

Annons