Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snus effektivt som hjälp att sluta röka

Annons

Vad Eva Fernvall inte nämner är att flera svenska undersökningar bekräftat snusets effektivitet vid rökavvänjning.

Cancerfonden och Pharmacia (nuvarande Pzifer) gjorde för några år sedan en Temoundersökning bland dem som lyckats sluta röka och fann att 33 procent använt snus vid rökavvänjningen jämfört med 17 procent som använt nikotinprodukter sålda av Apoteket. Andra undersökningsinstitut har kommit fram till liknande resultat.

Av dagens snusare är hälften före detta rökare. Hundratusentals svenskar, främst män, har alltså tagit hjälp av snuset för att komma bort från cigaretterna. Detta innebär betydande hälsovinster, vilket inte minst framgår av WHO:s folkhälsostatistik.

Svenska män har lägst andel lungcancer bland 38 europeiska länder och bara greker och islänningar har en lägre andel munhålecancer.

Bruket av tobak ligger i Sverige på en nivå som är jämförbar med många andra europeiska länder. Trots det är risken för svenska män att dö i en tobaksrelaterad sjukdom lägre än för män i något annat europeiskt land. Denna paradox kan i hög grad förklaras av att så många svenska män valt bort cigaretter till förmån för snus.

Senast konstaterade Socialstyrelsen (i "Folkhälsorapport 2005") att de unika svenska "tobaksvanorna i folkhälsohänseende är positiva, eftersom rökning är så mycket farligare för hälsan än snus."

All respekt för Eva Fernvalls ambition att få ned cigarettrökningen med Apotekets nikotinprodukter, men snuset har också en viktig roll att fylla.

MIKAEL ARNEBERT

Mikael Arnebert är informationschef på Swedish Match North Europe AB

Mer läsning

Annons