Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön stoppar nya tågen

Annons

Bussar och äldre Y1-tåg har ersatt de moderna Itino-tågen. De äldre fordonen klarar vintern på ett helt annat sätt.

Tord Hult har varit i kontakt med tillverkaren och framfört att fordonen måste anpassas så att de klarar en svensk vinter. Tågen är byggda i Tyskland.

-De tål inte att gå i snö. Säkerheten är det sista vi tummar på. Därför har vi tagit dem ur trafik. Vi använder andra fordon tills tillverkaren fixat så att vi har fulla bromsvärden.

Hult förklarar att problemet uppstår då det virvlar upp snö och tågen kan inte bromsa som det är tänkt. Snön lägger sig på skivbromsarna.

-Tillverkaren borde veta att vi har snö i Sverige, säger en upprörd Tord Hult, som tvingas konstatera att problem efter problem uppstått, med de nya tågen. Trots att de bara varit i trafik i ett och ett halvt år är det krångel.

-Jag hoppades att de skulle vara byggda för svenska förhållanden. Men med de här bromsvärdena är de tydligen inte det. Det har varit strul hela tiden.

Tågkompaniets trafik- och säkerhetschef, Sven Malmberg, berättar att fordonen är godkända för 140 km/t.

-Bromsarna klarar inte ens av 30 km/t. Vi kan bedriva en säker tågtrafik i 20 km/t. Jag tror inte att resenärerna tycker det är så kul att åka till Malung i 20 km/t.

Igår kom två Y1-tåg till Borlänge. De har hyrts in från Inlandsbanan. Motorvagnarna är byggda på 1970-talet, och klarar en svensk vinter med snö och kyla.

-Resenärerna ska inte bli lidande, säger Sven Malmberg.

Tord Hult konstaterar att problemen skadar ambitionerna att bygga upp förtroendet för tågtrafiken.

-Vi bygger inte upp ett förtroende på det här sättet. Jag förutsätter att tillverkaren nu tar krafttag för att lösa problemen.

Tågen som tagits ur trafik står nu vid lokstallarna i Borlänge:

-De får stå där tills de löst problemen, säger Sven Malmberg.

-Tågen är lika komplicerade som ett flygplan. Det är tur att de inte ska upp i luften.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons