Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snökaos, träd över väg och olyckor – räddningstjänstens uppmaning: "Ge er inte ut på vägarna om ni inte måste"

Det ska fortsätta snöa i länet under onsdagen, och det finns risk för besvärligt väglag och halka. Under gårdagen och i dag har många trafikolyckor inträffat i länet.
– Vi vill uppmana folket i Dalarna att inte bege sig ut på vägarna och köra bil om ni inte måste och om det är absolut nödvändigt, säger Per Stridde, insatsledare vid räddningstjänsten Dala Mitt.

Annons

Läs också (Plus): Karta: Här har senaste dygnets trafikolyckor inträffat

Vi sände live från E16 mellan Falun och Borlänge. Se reprisen här nedan:

Följ läget i trafiken här:

Under natten mot onsdag uppdaterades SMHI:s klass 1-varning för snöfall. Snöfallet väntas pågå till natten mot torsdag och längst i söder komma som blötsnö. Det finns risk för halka på vägar.

Hör meteorologen berätta om väderprognosen för kommande dagarna i tv-klippet:

De stora mängderna blötsnö som fallit i länet har lett till stora störningar i elnätet i Dalarna. Under natten har tekniker slitit för att reparera elnätet samtidigt som nya fel uppstått på andra håll.

Flera byar i Säters kommun är just nu utan vatten. Det handlar om Grängshammar, Skenshyttan, Ulvshyttan och Norbo. Detta beror, enligt Säters kommun, på det kraftiga snövädret och de efterföljande elavbrotten.1 200 abonnenter ska fortfarande vara utan ström, meddelar Dala Energi.

Det har under onsdagen varit stopp i tågtrafiken mellan Avesta Krylbo och Borlänge. Anledningen är att träd fallit över spåret.

Strax efter klockan sju inträffade en olycka på E16 mellan Falun och Borlänge, närmare bestämt mellan Islingby och Ornäs, där två personbilar var inblandade.

Flera träd har även fallit över flera vägar i länet. Mellan Bispberg och Bipsbrgshyttan i Säters kommun föll ett träd över en personbil, mitt under färden.

När räddningstjänsten skulle flytta trädet så höll de på att träffas av ett annat träd som föll.

– Träden som faller är också farliga. Vi har haft flera olyckor och flera träd som har fallit över vägarna. Därför vill vi uppmana dalfolket att inte bege sig ut och köra bil på vägarna om det inte är absolut nödvändigt, säger Per Stridde, insatsledare vid räddningstjänsten Dala Mitt, vid 10-tiden på onsdagen.

Klockan 11.28 på onsdagen inträffade en singelolycka på riksväg 70 söder om Gustafs i Säters kommun, i norrgående riktning mot Gustafs och Borlänge. Ingen person ska ha funnits kvar på platsen när räddningstjänsten anlände.

På onsdagseftermiddagen välte ett lastbilssläp på Vasaloppsvägen mellan Mora och Oxberg i höjd med Hökberg.

Se vår livesändning från Vasaloppsvägen i tv-klippet:

Polisen meddelade vid lunchtid på onsdagen att man sedan 22-tiden kvällen innan fått in tio anmälningar om trafikolyckor. Inga personer ska ha fått allvarligare skador i olyckorna. Man har även fått in tolv anmälningar om "hinder i trafik", som gäller nedfallna träd och stillastående lastbilar, och sex rapporter om viltolyckor. 

Polisen uppmanar bilister att ha bra däck på bilen, anpassa hastigheten och hålla avstånd till fordonet framför. 

Stora problem i trafiken i Falun under onsdagsmorgonen.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning