Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snögubbeborg invigdes

Annons

Cirka 300000 åk noteras varje vinter genom snögubbarnas land i Lindvallen. Uteslutande är det barn, ensamma eller i föräldrars sällskap, som gör sina åk genom snögubbarnas hemvist.

Det är säkert mer än en förälder genom åren som fått nog av att gång på gång åka genom Snöborgen, medan barnen gärna gjort samma tur gång efter gång för att se och höra de roliga figurerna berätta sagorna om och om igen.

I helgen var det invigning av vinterns nyheter inför en ung och entusiastisk publik. Snögubbarna bjöd på grillad korv så att hela grillen höll på att brinna upp.

Anläggningssnickaren Jonas Jakobsson har sedan förra vintern byggt om och renoverat hela borgen, kompletterat med nya byggnader och figurer.

Snögubbeborgen innehåller nu 14 byggnader och 61 olika figurer. Ett 20-tal av de olika figurerna sjunger, pratar och berättar sagor.

-Alla figurerna har fått nya texter och nytt ljud. Vi har anlitat proffs på Nisserska teatern i Falun för att tala in rösterna. Två sagor och röster har lästs in av barn som vann förra vinterns Snögubbetävling. Vi fick in 100-talet bidrag till snögubbesagor, berättar Jonas Andersson, som är chef för gästservice och skidskola.

Bland nyheterna i borgen är after ski-scenen där Snögubbebandet underhåller. Där kommer också barnens egen after ski att hållas live då och då, när vädret är lämpligt.

I borgen finns två nya snögubbar som verkligen märks, Gustav har fått sällskap av kung och drottning.

Skidområdet för barnen har knutits ihop till en lång, sammanhängande slinga.

Från borgen kan man åka vidare genom den nya Spökskogen och ner till Snödalen. På vägen träffar man på Häxans hus, spöktunnlar, björnar och vargar.

Gissa om det är spännande? Och skidträning blir det på köpet.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons