Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöfritt och soprent

Annons

Vintern har varit lång, snöig och isig.

Mellan 8 000 och 10 000 ton grus har spridits ut för att Faluborna inte ska halka. Att jämföra med runt 6000 ton förra året.

Ungefär hälften av det utspridda plogas bort med snön och eller rinner bort med smältvattnet. Resten ska sopas upp.

Hans-Gunnar Pettersson på trafikförvaltningen är glad att tidningen skriver, för när det är dammtorrt i stan börjar allmänheten ringa.

Alla vill ha rent samtidigt, men bussgator och cykelvägar är prioriterade. Bostadsområden med mindre trafik får vänta. Fem maskiner är i gång och slutdatum är den sista maj.

En av dem som var ute redan på måndagens morgon var Eric Thorsell, så fort marken var varm nog.

Han kör i egen firma. Under några år jobbade Eric Thorsell för Falu energi och vatten. Men i fjol lade det kommunala bolaget ner sin entreprenadavdelning som skötte just vägunderhållet.

Alternativet arbetslöshet lockade inte. Eric bestämde sig för att starta eget och tog över lastbil, sopmaskin och plogbil. Han har grusat och plogat under vintern, nu sopar han upp efter sig och till sommaren är det dags att köra grus och schaktmassor till vägbyggen.

- Uja, jag har fullt upp. Och jag trivs med eget åkeri, säger Eric Thorsell som får köra skift med en anställd för att hinna med.

Sopningen kan börja i niotiden på morgonen när marken tinat, och sedan kör de framåt midnatt när det frusit på igen. När det blir varmare går det att köra dygnet runt.

Nytt för i år är att gruset hamnar i Gustafs. Under några år har grus och sand tvättats på Ingarvet för att kunna återanvändas vid halka, men i år går det uppsopade till asfaltstillverkning i Gustafs som NCC driver.

En bra affär för kommunen, och så hamnar gruset på Faluns gator igen. Fast nu i fastare form.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons