Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöå bruk blir kvar?

Annons

Frågan om en försäljning av Snöå bruk har aktualiserats efter att arrendatorerna, Svenska turistföreningen (STF), ansett att standarden på boendet inte motsvarar dagens krav på vandrarhem. STF arrenderar i sin tur ut verksamheten till värdparet Karl Sprenger och Yvonne Gustafsson genom företaget Snöå Bruks Värdshus AB.

Även de menar att verksamheten inte går att utveckla ytterligare med dagens standard. Båda parterna har därför vänt sig till kommunen och påpekat behovet av att rummen renoveras. Värdparet har också sagt sig vara intresserade av att köpa anläggningen om inte kommunen vill göra de nödvändiga investeringarna som beräknats till tre miljoner kronor.

När allmänna utskottet behandlade ärendet fick Olle Emanuelsson i uppdrag att upprätta ett förslag till köpeavtal och att förhandla med värdparet.

Prislappen sattes i avtalsförslaget till 500 000 kronor för fastigheten med inventarier med en inskriven återköpsklausul.

- Jag har förstått att skrivningen om återköp i kontraktet inte är juridiskt bindande och då återstår bara ett alternativ. Att vi behåller Snöån och tar investeringarna själva, sade Jan-Erik Stövling (s).

Hans partikamrat Viktor Zackrisson menade dock att Snöån skulle säljas enligt avtalsförslaget och därmed var debatten i full gång.

- Frågan kan jämföras med försäljningen av Flottaren. Inte drivs väl det på ett sämre sätt för att kommunen sålde, menade Torsten Larsson.

Hur ska renoveringen finansieras? Vad får kommunen tillbaka i ökade hyresintäkter? Är det rätt mot dem som gnetar och sparar inom skola och omsorg att plötsligt gå ifrån investeringsstoppet? Ska kommunen vara inne och tafsa på den fria företagsamheten? Frågorna var många

Någon enighet fanns inte heller inom partierna. Centerns Henrik Säljgård var den mest högljudde motståndaren till en försäljning medan partikamraten Uwe Weigel var av motsatt åsikt.

Jan-Erik Stövling begärde en halvtimmes ajournering för att grupperna skulle få möjlighet att diskutera frågan inbördes innan det var dags att gå till beslut.

Med röstsiffrorna sex mot fem beslutades att förslaget till fullmäktige blir att Snöån behålls i kommunal ägo och att kommunen står för nödvändig upprustning.

Frågan är dock långt ifrån avgjord. Om debatten i kommunstyrelsen kan ses som en fingervisning om hur vindarna blåser kan ärendet sluta hur som helst i fullmäktige.

De som röstade för att behålla Snöån var Henrik Säljgård (c), Per Månsson (s), Anders Gyllenvåg (v), Birger Wanke (v), Jan-Erik Stövling (s) och Gunnar Magnusson (s).

De som ville sälja var Uwe Weigel (c), Gunilla Munters (c), Torsten Larsson (kd), Dick Bergkvist (kd) och Viktor Zackrisson (s).

Mot beslutet reserverade sig Larsson, Bergkvist, Weigel och Munters.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons