Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snickerier som vågar

Annons

Säters Snickerifabrik har köpt två nya maskiner, en bredbandsputs och en justersåg. Totalt en investering på 550000 kronor.

JC Snickeri har köpt tre nya maskiner, en fräsmaskin, en tugg och en justersåg, den sistnämnda får företaget hem först i februari. En investering på totalt 450000 kronor.

Malin Hedlund på Säters Snickerifabrik visar den datorstyrda bredbandsputsen.

Hon berättar att det finns något mer avancerade maskiner än denna, men företaget valde denna maskin då fler av de anställda kan använda den.

Säters Snickerifabrik är ett anrikt företag. Se här säger Malin Hedlund och visar en Säters Tidning från 6 oktober 1945 där det på första sidan finns en annons för Säters Snickerifabrik. Fabriken registrerades den 12 juli 1944 och förtaget drivs av tredje generationen Andersson, först Ivar, sedan hans son Thure och nu hans son Tommy.

Specialsnickerier är företagets stora område, sådant som inte kan köpas i stora mängder från andra länder.

- Vi kan åka till Stockholm och mäta, innan vi gör ett jobb och Stockholm är vår stora marknad, berättar Malin Hedlund.

Företaget sysselsätter i dag elva personer, vd:n inräknat, och bland dem finns fyra kvinnor.

Allmänt i branschen är att det är svårt att få tag i bra arbetskraft och åldern är ofta hög på de anställda, dock ej i just Säters Snickerifabrik som har en bra mix.

Malin Hedlund tycker att ungdomar gärna ska söka sig till utbildning i snickeribranschen. Det finns två skolor i länet, Haraldsbo i Falun och Bachmanska i Hedemora.

- För de som är duktiga och intresserade finns det jobb. Vi tar också emot ungdomar på praktik för att visa att det finns en framtid, att detta är ett yrke att satsa på.

Även JC Snickeri är ett företag som arbetar med specialsnickerier och ofta händer det att de båda Säterföretagen även kompletterar varandra vid större jobb.

- Vi är företag med olika inriktning och det fungerar bra, säger Jan Creutzer vid JC Snickeri.

Även för hans företag är Stockholm den stora marknaden.

- Vi har haft ett bra år, det är mycket jobb i Stockholm och främst under första halvåret hade vi även mycket jobb i Norge, berättar han.

Ett återkommande jobb som företaget har är att göra fodralen till åt Goude i Stjärnsund som tillverkar Stjernsundsur.

I JC Snickeri jobbar i dag två personer, förutom Jan Creutzer även Emil Gustavsson.

Jan Creutzer säger även han att det är svårt att få tag i kunnigt folk. Själv har han sin bakgrund i gamla anrika Bachmanska skolan.

Han var också en av dem som genom engagemanget i Träguppen var med och arbetade för att blåsa liv i träutbildningen vid Bachmanska skolan, om än inte samma utbildning som i gamla tider.

En utmaning för skolorna är att skapa utbildning som matchar efterfrågan på arbetskraft och de krav som företagen ställer på personer som ska anställas.

Jan Creutzer pekar även på möjligheten med lärlingsutbildning, men då måste företagen även få betalt för att stå för utbildningen.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons