Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart vår i Islingby och fler fåglar ska dö

Annons

Snart är våren här med flyttfåglarna. Även på Islingbyholen, där de har sina boplatser. Jag lider med alla dessa småfåglar. Deras ungar kommer att drabbas av massdöd. Industrin släpper ut dioxiner utan att något görs.

Umeå universitets expertgrupp kunde konstatera att fågelungarna hade PCB i sina kroppar. Nu har hela detta problem lämnats helt utan åtgärd.

SSAB tillsatte en egen expertgrupp som friade. Ordförande Lars Landner skriver: "Tveksamt att denna typ av undersökning, med svartvit flugsnappare som biologisk indikator, längre har någon funktion inom ramen för miljökontrollen i Borlängeområdet."

Miljödomstolen svalde detta. Resultatet är tusentals döda fåglar varje år.

Länsstyrelsen har också ansvar i detta. Stefan Tansbo och Alf Turesson vid LS skriver i ett brev i maj 2004: "Länsstyrelsens beslut i april 2002, som innebar att SSAB:s ekonomiska ansvar i kontrollen upphörde, grundades på flera års resultatlöst sökande efter kopplingar mellan SSAB:s utsläpp och försämrat häckningsresultat."

Kommentar: Umeå universitets undersökningar visade PCB i fåglarna och att dioxiner finns i luften invid utsläppskällan vid SSAB. Analyser visar att dioxiner släpps ut i skorstenen. Är inte detta tillräckligt för åtgärder?

Herrar Tansbo och Turesson släcker frågan med följande: "Länsstyrelsen kan inte som tillsyningsmyndighet ålägga utredningar på verksamhetsutövare om resultatet bara har ett allmänt intresse."

Så talar våra väktare av natur- och hälsoskydd.

Om de anser att frågan är av "allmänt intresse" placera den då på Stig-Åke Svensson, naturvårdsdirektör på LS, han har ansvar när tusentals fåglar dör på Islingbyholen.

Ingrid Dahlberg, landshövding, har ansvar för att LS åtgärdar när tusentals fåglar dör.

Om svar anhålles !

RAGNAR PETTERSSON

Mer läsning

Annons