Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart har minsta by bredbandsuppkoppling

Annons

Det har i Dalarnas kommuner byggts bredband för drygt 500 miljoner kronor. Detta ingår i en satsning som staten initierade och varifrån den största delen av pengarna också kommer. EU, kommunerna och bredbandsoperatörerna finns också med som finansiärer.

Kommunerna samordnar sin utbyggnad av bredband för att kunna erbjuda en större och intressantare marknad än vad en enskild kommun kan göra.

Snart kommer vem som helst med mobilt internet kunna använda bredband. I detta skede vänder det sig till personer och företag i avlägsna byar.

Här använder man sig av GSM-nätet för bredbandsuppkoppling, något som först togs i bruk på orter som drabbats av stormen Gudrun. I de större orterna sker uppkopplingen via fiberkabel som grävts ner.

I en färsk rapport pekar post- och telestyrelsen, PTS, på att många byar med 250 personer eller färre inte har bredbandsuppkoppling, men här utgör alltså Dalarna ett undantag.

Utbyggnaden av bredband i länet har genomförts i två omgångar. Vid den första upphandlingen fick Terracom i uppdrag att bygga ut nätet.

När det var färdigställt hade 97 procent av länet täckning. Det föll givetvis inte i god jord i små och avlägsna orter i till exempel Avesta och Älvdalen. Men innan året är slut kommer alla orter i länet ha täckning och det sker genom upphandling där Telia bygger nätet.

I Terracoms och Telias nät finns också en rad operatörer vilket innebär att kunder efter eget tycke kan bestämma vilken operatör de vill använda sig av. Detta innebär prispress och gynnar konsumenterna.

- Infrastruktur är oerhört viktigt och det känns roligt att Dalarna ligger så väldigt långt fram beträffande bredbandsuppkoppling. Det är viktigt att känna sig stolt och det är också viktigt att bredbandsuppkopplingen är konkurrensutsatt, säger Ann Beskow (s), ordförande i primärkommunala nämnden i Region Dalarna.

Alla som väljer att skaffa bredband kommer att kunna tillgå samhällsnära tjänster som kontakter med myndigheter och banker. Men på vissa orter är bandbedden kanske inte tillräckligt stor för att ladda ner spel och filmer.

- Försäkringskassan är en myndighet som satsar stort på internetbaserade tjänster. Genom internet får Försäkringskassan ett mycket snabbare genomflöde, säger Christer Granqvist, som är representant för IT-cheferna i de tretton Dalakommunerna.

- Det här ska kunna bära sig på affärsmässiga grunder. Det finns tillräckligt många kunder för att lönsamhet ska uppstå, säger han.

Ann Christin Jonell, koordinator vid Region Dalarna, fyller i.

- Nu gäller det bara att folk förstår vad bredband innebär och börjar använda det. Det finns stora möjligheter i det.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons