Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare issmältning i Arktis

Annons

Havsisen i Arktis smälter betydligt snabbare än vad FN:s klimatforskare tror. Issmältningen ligger 30 år före tidtabell och sommarisen kan i värsta fall vara borta redan 2020, varnar amerikanska forskare.

De stigande globala temperaturerna, som mest i Arktis, gör att istäcket där krymper i allt snabbare takt. FN:s klimatforskarpanel (IPCC) förutsåg i sin senaste rapport i februari i år att sommarisen i Arktis är borta någon gång mellan 2050 och 2100.

Men det är en alldeles för försiktig och optimistisk prognos, hävdar is- och atmosfärforskare knutna till Coloradouniversitetet i Boulder.

De har med hjälp av satellit- och andra observationer analyserat hur mycket sommaristäcket krympt under två perioder, 1953_2006 och 1979_2006. Resultaten har jämförts med 18 av de datorsimuleringar som ligger bakom IPCC:s prognoser.

Under den första längre tidsperioden minskade havsistäcket sommartid med 7,8 procent per decennium. Under den senare gick det snabbare, drygt 9 procent av polarhavets sommaris smälte bort per decennium. Det är mer än dubbelt så mycket som i IPCC:s prognos.

Forskarna bedömer att den pågående issmältningen ligger 30 år före IPCC:s tidtabell, och att sommarisen kan vara ett minne blott någon gång under perioden 2020_2070.

Forskarna anser att klimatforskarpanelen underskattat de verkliga konsekvenserna av de stigande halterna av växthusgaser i atmosfären. De hävdar också att människan spelar en större roll för den globala uppvärmningen och i förlängningen issmältningen i Arktis än vad FN:s klimatforskare angett.

Coloradoforskarna varnar för att Arktis snabbt krympande havsisar kommer att utlösa ett ännu varmare klimat ännu snabbare än i dag, både i polarområdet och i resten av världen.

Detta är den tredje studien på kort tid som antyder att IPCC:s senaste klimatanalys är alltför försiktig.

TT

Mer läsning

Annons