Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba vinster fick gå före miljön

Annons

Reportagen från Kvarnsvedens Pappersbruk och projektet, pappersmaskin 12, har varit många. Informativt. Borlängepolitikerna har välsignat den stora penningplaceringen i kommunen. Inte många fler arbeten men säkra jobb för framtiden. Hoppas vi.

Men utsläppen i luft och vatten var inte populära områden att satsa pengar i. Profit, minsta möjliga insats för mesta möjliga vinst, det är aktiemarknadens måtto.

Den luft vi andas och det vatten vi badar och fiskar i, är här underordnat. Men vore det inte klädsamt och nödvändigt att journalisterna också undersökte vad denna 66-procentiga ökning av papperstillverkningen innebär för vår livsnödvändiga luft och vattentillgångarna.

Under de senaste tio åren har nya reningsmöjligheter för svavel- och kväveoxider forskats fram. Med tillverkning i Sverige. Förhållandevis billiga insatser i utrustning, som kunnat minska utsläppen radikalt från pannorna vid pappersbruket.

Det är pannorna sju och åtta som kommer att förse pappersmaskinerna med ånga i framtiden. De har båda icke tillräcklig och otidsenlig rökgasrening.

Vi i Idun-gruppen försökte på ett tidigt stadium i miljötillståndsprocessen verka för en bättre lösning för Borlängemiljön. Men vi lyckades inte. Om tillverkningen vid pappersbruket kommer att tangera 1 050 000 ton per år, som tillståndet gäller, kommer svavel- och kväveoxidutsläppen att öka väsentligt. Vedtransporterna med bil likaså.

Varför misslyckades vi i vår ambition? Stora Enso Kvarnsveden AB, ville, genom sin jurist, ha billigaste miljölösningen. Miljödomstolen gick den bekvämaste vägen och godkände bolagets (flesta) miljöförslag.

Iduns förslag, rökgassimuleringar, infordran av kostnader, togs aldrig upp av miljödomstolen. En striktare kontroll och behandling av kemikalier som avgår i älven gav aldrig resultat.

Varför då denna ringa framgång? Miljödomstolen fungerar inte i miljöbalkens anda.

I vår penningfixerade tid fungerar inte medierna för mänskligt skydd. Utan våra tidningars intresse och ansvar ingen bredare opinion.

RAGNAR PETTERSSON

Mer läsning

Annons