Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba kolhydrater gör dig fet

Annons

52 procent av invånarna i Dalarna är överviktiga. Det är toppsiffra i landet tillsammans med Gästrikland.

Övervikt är en av de största faktorerna bakom kroppslig ohälsa i övrigt: hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer, högt blodtryck, benskörhet, artros.

- Magen putar ut på män i västvärlden. Risken ökar med bara några kilos övervikt. Vi tror att diabetes, högt blodtryck och benskörhet är en del av det naturliga åldrandet. Vi lever som om det är det, vilket det inte är. Det mesta vi sysslar med här på sjukhuset är sjukdomar som är relaterade till vår livsstil. Vi äter fel, helt enkelt.

Enligt Sören Kerslow är en kost baserad på kött, fisk, grönsaker, bär och frukt det mest hälsosamma.

- Vi bör äta ungefär som stenåldersmänniskorna. De levde på i stort sett samma kost i årmiljoner. Det vi äter i dag har funnits i bara några hundra år eller några tusentals år. Det tar 10 000 år för människan att anpassa sig till nya miljöfaktorer, så egentligen vet vi ganska lite om hur "modern" mat påverkar kroppen. Dagens kost innehåller bara 25 procent av det som ingick i den ursprungliga kosten.

Sören Kerslow förespråkar en minskning av kolhydratintaget.

- Kolhydrater omvandlas till socker, som höjer blodsockret. Insulin utsöndras, ju snabbare kolhydrater, desto mer insulin. Till slut kan det bli en ond cirkel där höga insulinnivåer i blodet gör cellerna oemottagliga för insulinets signaler. Följden blir diabetes.

Sören Kerslow hänvisar bland annat till en läkare i Karlshamn, som delade upp sina diabetespatienter i två grupper med 16 personer i varje.

- Den ena gruppen fick äta som de var lärda. Den andra gruppen gick in hårt för lågkolhydratmetoden. Resultatet var slående. Den senare gruppen förbättrade sina värden kraftigt.

Mycket talar för att det är kolhydraterna som skapar fetman och den rädsla vi har för fett är sannolkt överdriven. Eftersom fett innehåller essentiella ämnen och dessutom gör oss mätta så att vi sammantaget äter färre kalorier, påpekar Sören Kerslow.

- Det är sockret som ger fetma. Socker och snabba kolhydrater.

Sören Kerslow brukar föreläsa i ämnet. Han noterar ett stort intresse bland allmänheten.

- De allra flesta är intresserade, men många har en oförmåga att ändra sina köpvanor. Man plockar det man är van vid från hyllorna.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons