Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb städning efter kritik

Annons

Mia Steinbach är regionansvarig för Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Hon hade på onsdagen åkt upp till Mora, från sin fasta bas i Avesta, och här hjälpte hon till och med till att städa vid stationerna.

Mia berättade att hon ansvarar för 42 kommuner i fyra län, där det finns sammanlagt 715 återvinningsstationer.

-Det är bara i Mora, med 20 stationer, vi haft svårt att få det att fungera. Jag vet inte varför problemen hopat sig här, men nu har vi en ny organisation från årsskiftet, och jag kan lova att, med de åtgärder vi vidtar, så kommer det inte att finnas överfulla kärl i fortsättningen.

Vi var samlade vid stationen utanför Willys i Mora-Noret, där avfallet låg travat på tisdagen. Ett dygn senare var kärlen tömda, och under pratstunden med Mia Steinbach sopade och städade Elisabeth Bäckeryd, Stena, rent runt stationen.

Det FTI nu utlovat är att i första hand mer eller mindre fördubbla de centralt belägna återvinningsstationerna, som den vid Willys i Mora-Noret, vid Mora Telecom i närheten av stationsområdet och den vid Åhlénsparkeringen.

-Ett villkor är att vi får hyra större yta av markägaren på respektive plats, tillade Mia Steinbach.

Till detta kommer tömningsintervallerna att mer eller mindre fördubblas, med några få undantag.

-I Gävunda och Venjan tror jag det räcker med de rutiner som gäller just nu.

Men det finns även en baksida med det hela. Vissa byar, som nu har återvinningsstationer, löper risk att mista dem.

-Vi har som princip att byar med mindre än 500 boende och ingen helårsöppen butik inte behöver någon station. Därför vill vi dra in stationerna i Bergkarlås och Oxberg.

Mia Steinbach tillägger här att inga stationer kommer att dras in förrän ett samråd skett med kommunen, och sådana diskussioner kommer att hållas om några dagar.

Att hon kan vara så säker på att det ska fungera i fortsättningen, säger hon beror på att FTI från årsskiftet tagit över hela ansvaret för återvinningsstationernas funktion. Tidigare hade FTI ett avtal med Morastrand AB gällande Mora.

Avslutningsvis kan nämnas att förpackningar, tidningar och plast tas om hand av Stena, som mellanlagrar i Borlänge för vidare befordran till Gävle, tidningar, och Tyskland, plast.

Glas tömmer Sita och fraktar det till Hammar i närheten av Askersund. För plåten ansvarar Ragnsells och de fraktionerna körs också till Borlänge.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons