Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smuggling av sprit ökar stort

Annons

- I dag kan vi säga att trafiken går åt ett håll - in mot Norge - när det gäller spritsmugglingen. Vi har varit ganska framgångsrika att avslöja sprittransporter. Senast var dagarna före jul då spaning på en sprittransport med lastbil kunde avslöjas. De skyldiga greps i tullen i Norge, säger tulltjänstemannen Hasse Jensen när vi träffar honom vid tullstationen i Gränsbo. Den gången passerade sprittransporten i Idreområdet.

Den transporten hade också ett par följebilar och spriten fraktades i dunkar med sammanlagt 5 000 liter 96-procentig sprit som skulle till Trondheim i Norge för att där blandas ut och sedan säljas vidare. Spriten kom från en större depå i Linköpingstrakten där man genom spaning kom över 20 000 liter sprit. Sprit som för det mesta kommer från Spanien eller Balkanomådet.

Den största smugglingen av sprit sker enligt tulltjänstemännen vid gränsövergångarna i Värmland men smugglarna hittar ofta mindre vägar som går över gränsen där det är lättare att komma undan tullen.

- Men vi har lärt oss mönstret hur man beter sig. Vi har många tullare i civila bilar som spanar och håller en intim kontakt med tulltjänstemännen i Norge. Näs-tan alla som grips åker fast i tullen i Norge, säger tulltjänstemannen Hasse Jensen.

En av orsakerna till att i stort sett all smuggling sker från Sverige till Norge beror på den svaga kronkursen och att det är billigare i Sverige. Det finns i dag knappast något som är intressant att smuggla från Norge till Sverige.

- Därför är det viktigt att vi kan samarbeta över gränserna när det gäller att ta fast de stora ligorna som smugglar i stor omfattning, säger Hasse Jensen.

Tullen räknar med att cirka 10-15 procent av smugglarna åker fast, det är således större delen som slinker igenom. Men trots detta har stora beslag gjorts under senare år.

- Men klart är att spritsmugglingen ökat mycket kraftigt de senaste åren. Mönstret är oftast att man har lagercentraler i Sverige där man lastar över partier i mindre sändningar som sen åker vidare till slutmålet i Norge, säger Hasse Jensen.

Också gripanden av personer som smugglar knark har de senaste åren ökat, även om inte ökningstakten där är lika stor som när det gäller spritsmugglingen.

Tulltjänstemännen i norra Dalarna har ett tiotal gränsövergångar att bevaka från Flötningen i norr till gränsövergångarna i Rörbäcksnästrakten.

När det gäller livsmedel är det köttvaror som smugglats men här kan man notera en klar nedgång det senaste året. Här handlar det oftast om små partier. Det största beslaget, drygt tusen kilo, gjordes i Kongsvinger i november förra året.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons