Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smugglar sprit - till unga

Annons

I går samlades politiker, kommunala tjänstemän, poliser och andra som på olika sätt arbetar för att minska supandet bland länets ungdomar till ett heldagsseminarium i Falun.

Det var länsstyrelsen som arrangerade seminariet om illegal hantering av alkohol i Dalarna.

Håkan Wrede, som är kanslichef vid alkoholkommittén inom socialdepartementet, och Marie-Louise Sehlgård, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande insatser vid länsstyrelsen, berättade om ett riksomfattande projekt som regeringen finansierar.

- På ett år förs 20 miljoner liter svart-sprit in i Sverige. Det är mer än Systembolaget säljer. Dessutom transporteras 70 miljoner liter starköl in i landet. En tredjedel av det här säljs vidare till ungdomar och missbrukare, sade Håkan Wrede.

Han redovisade flera undersökningar som Temo gjort på uppdrag av alkoholkommittén. Uppgifter som gäller ungdomar mellan 16 och 19 år.

- Sex av tio har lätt att få tag i utländsk sprit. Fyra av tio köpte under senaste året. Och nio av tio fick tag i spriten genom syskon, kompisar eller bekanta.

Polisinspektör Lars-Göran Jansson och kollegan Lena Stoltz vid polismyndigheten i Dalarna berättade om hur svårt det är för polisen att ingripa mot personer som säljer illegal sprit och starköl.

- Vi vet att det förekommer stora mängder, men har problem med att bevisa brott. Hela kedjan måste täckas upp och vi behöver tips från allmänheten för att gå vidare. De som tipsar får vara anonyma, sade Lena Stoltz.

Dag Wixner som är chef för dalapolisens rättsenhet förklarade juridiken kring innehav och försäljning av alkohol-drycker.

- Det är böter eller fängelse i fyra till sex år. Men för att få fängelse måste brottet vara grovt. Den som ertappas med försäljning i stor omfattning i ett garage kan dömas till fängelse för grov olovlig alkoholhantering.

Lars-Göran Jansson berättade att straffvärdet för hantering av alkohol är lägre än för narkotika.

- Det finns alltså pengar att tjäna på svartsprit och riskerna är mindre.

Staten har satsat runt 600 miljoner kronor i projektet som ska stoppa svartspriten som smugglas in i Sverige.

- Dalarnas kommuner kan söka pengar för ändamålet genom att kontakta länsstyrelsen. Och jag hjälper gärna till med information tillsammans med samordnaren Marie-Louise Sehlgård i Falun, sade Håkan Wrede.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons