Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smink och religion

Annons

Skolnämnden lämnar ett yttrande, men det är kommunstyrelsen som avgör vad Falu kommun ska svara Skolverket, den myndighet som bestämmer om friskolor får starta.

Vid onsdagens sammanträde hade politikerna fyra ansökningar att ta ställning till. Den första var grundskolan Mosaik, tre Falulärare som vill starta en skola med kristen värdegrund.

Skolnämndens ordförande Ragnar Kroona yrkade avslag och fick stöd av övriga socialdemokrater och vänsterpartisten.

-Jag är kritisk till skolor som vilar på konfessionell grund. De bidrar till segregering, alla ska kunna mötas i skolan, säger Kroona.

Han hänvisar också till att antalet elever i Falun minskar med cirka 200 varje år. Det innebär att flera skolor hotas av nedläggning inom fem år, en friskola skulle påskynda det. Vänsterblocket förlorade dock omröstningen med 6-7, mot de övriga partierna.

-Mosaik har ett bra koncept. De som vill starta har ett grundmurat gott rykte och stark lokal förankring, och alltså inte enbart kommersiella intressen, säger moderaten Bo Wickberg.

Han gillar konkurrens och friskolor. Ändå röstade de borgerliga nej till fler och större frigymnasier, av praktiska skäl. Mest på grund av att antalet elever kommer att minska med 30 procent mellan 2008 och 2012.

Om alla nya ansökningar får ja tillkommer nästan 600 gymnasieplatser i Falun, alltså 25 procent av nuvarande platser, skriver skolchefen Svante Hanses i sitt yttrande. Då kan kommunen förmodligen bara ha kvar ett av tre gymnasier som finns i dag. Då minskar utbudet för eleverna.

Mest kritiska är skolchefen och politikerna mot det könsrollstänkande som skymtar i Betula Doctrinas ansökan. Pojkar ska söka el- och byggprogram. Flickor ska lära sig make up och fotmassage.

Skolverkets beslut kommer under hösten.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons