Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMHI: Kulmen är nådd

Annons

Under torsdagskvällen bedömde SMHI att kulmen var nådd för den svåra stormen över Norrland.

Trots den intensiva påsktrafiken hade fram till kvällen inga svåra trafikolyckor inrapporterats.

Stormen orsakade stora störningar i trafiken. Flera vägar av de nordligaste fjällvägarna mot Norge fick stängas av. En del bilister blev fast i drivsnön och fick hämtas med snöskoter.

Även Höga kusten-bron norr om Härnösand stängdes av på grund av de kraftiga vindarna.

SMHI drog under torsdagen ner nivån på den varning som tidigare utfärdats till en etta, den lägsta nivån. Ändå väntas hårda vindar under kvällen och natten från de norra Lapplandsfjällen ner mot Gävleborgs inland.

Ovädret ledde till att många tågresenärer fick sina resor försenade. På flera ställen hade träd fallit ner och rivit ner elledningar vilket orsakade tågstopp.

Många blev också av med strömmen på grund av det hårda vädret.

Som mest var uppemot 30|000 elkunder i främst Västernorrlands och Gävleborgs län strömlösa. Vid 21-tiden hade den siffran sjunkit till runt 12|000.

Polisen avrådde påskfirare från att ge sig upp i fjällen:

Fjällräddare sökte på skärtorsdagen efter det sällskap på fyra personer som saknades sedan de på onsdagseftermiddagen gett sig av med snöskoter från Bäverholmen vid Arjeplog. På grund av vädret gick det inte att använda helikopter i sökandet.

Men det finns indikationer på att de kan befinna sig inomhus.

Vid lunchtid hade de fyra ringt till en bekant och berättat att de befann sig i en stuga.

För den fortsatta påsken spår meteorologerna att det blåsiga vädret ska bestå, även om det avtar betydligt jämfört med skärtorsdagens stormvindar. Solen kommer att visa sig periodvis med stackmoln fram på eftermiddagen.

Någon enstaka snöby kan förekomma under långfredagen, påskafton och påskdagen. På annandag påsk kommer ett nederbördsområde in från sydväst över landet och rör sig sedan norrut. För Götalands del blir nederbörden i form av snö eller snöblandat regn, längre norrut i form av snö.

Vårvärmen är över för den här gången och det blir en kylig påsk även i södra Sverige.

TT

Mer läsning

Annons