Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargarna som fällts i licensjakten var normalfriska enligt statsveterinären: "Inga sjukliga förändringar"

22 vargar får fällas i årets licensjakt på varg. Sex av dem fick fällas i Dalarna, där kvoten uppfylldes efter bara ett par dagars jakt.
Erik Ågren, biträdande statsveterinär, har undersökt flera av vargarna som har fällts och säger till Sveriges Radio Dalarna att vargarna var normalfriska.

Annons

Den första vargen som fälldes i Flatenreviret i Smedjebackens kommun var angripen av skabb. Men de sex vargarna som fälldes i Dalarna var normalfriska, enligt den biträdande statsveterinären som har undersökt flera av de fällda vargarna.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här sköts årets första varg – "Gick rakt mot skytten"

Skabbvargen i Flatenreviret: Länsstyrelsen har inte fått fråga om utökad licens

På 70-talet var vargen utrotad – så har vargstammen i Sverige ökat

SÅ KÖPER DU PLUS

De sex vargar som fälldes i Flatenreviret i Smedjebackens kommun, under licensjakten i början av januari, var normalfriska. Det rapporterar Sveriges Radio Dalarna, som har intervjuat Erik Ågren, biträdande statsveterinär.

Årets kvot var sammanlagt 22 vargar, varav sex stycken i Dalarna. Hittills har elva vargar fällts, varav de sex vargarna i Dalarna fälldes efter ett par dagars jakt. Erik Ågren har undersökt flera av de elva vargar som hittills har fällts i årets vargjakt.

– Det är inga särskilda sjukliga förändringar utan i stort sett är det friska vargar. Det kan finnas tandskador som det blir på frilevande djur, säger Erik Ågren till Sveriges Radio Dalarna.

Dock har ett fall av skabb konstaterats på den första vargen som fälldes i Dalarna. Sveriges Radio Dalarna rapporterar även att en annan av de fällda hanvargarna hade en testikel i buken.

– Det är sådant vi ser ibland, säger Erik Ågren.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons