Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje bidragstagare ungdom

Annons

Uppgifterna kommer från Siv Sohlström, socialsekreterare vid socialförvaltningens ungdomsgrupp i Smedjebacken. 45 av 146 bidragstagare i kommunen är ungdomar mellan 18 och 24 år.

- Vi försöker med ungdomspraktik och nystartsjobb för att få in dem på arbetsmarknaden, men det är inte så mycket sådant nu, säger Siv Sohlström.

Den kommunala ungdomspraktiken innebär att ungdomarna kan få praktik inom kommunen, bland annat inom vården.

- När den kommunala ungdomspraktiken kommer igång på hösten kanske det släpper mer för en del ungdomar, säger Siv Sohlström.

Men platserna begränsas av ekonomiska skäl från arbetsförmedlingen. Förra året fick bara en handfull ungdomar möjlighet till ungdomspraktik. Begränsningar finns också för hur mycket en lägenhet får kosta en bidragssökande

- De högsta godtagbara hyrorna för ensamstående är 3 500 i månaden. För två samboende vuxna 4 500 kronor, men vi rekommenderar alla ensamstående att bo i ettor, säger Siv Sohlström.

En del av hushållen som är ekonomiskt beroende av kommunen har olika former av sysselsättning. Men de tjänar ändå inte tillräckligt för att betala mat, kläder och hyra. I de fallen skjuter socialförvaltningen till den summa som behövs för att hushållet ska komma upp till riksnormen.

- Riksnormen är olika. För ensamstående ligger den på 3 470 i månaden. Ett hushåll om två vuxna samboende kan få 5 700 i månaden.

Den ekonomiska ersättningen ska täcka kostnader som uppehälle, kläder, hushållsartiklar och en daglig tidning. För boende i Smedjebackens kommun kan också el, eventuella mediciner, fackavgifter och läkarbesök bekostas.

Mer läsning

Annons