Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnad, tagning - agera!

/
  • Mötet. ”Hej, jag heter Burken” lyder repliken när uteliggaren träffar unge Jens, som när på en dröm om att bli trummis.  Foto: Peter Ohlsson
  • Manuskoll. Regissören och manusförfattaren Elin instruerar Nisse Tuominen inför den kommande scenen.  Foto: Peter Ohlsson
  • ”Burken” och ”Jens”. När allt ser som mörkast ut i filmen träffar pojken den godhjärtade uteliggaren. Tillsammans förverkligar de en dröm.  Foto: Peter Ohlsson
  • Filmdebut. För snart elvaårige Jesper Åkerstedt blev det ett händelserikt avslut på sommarlovet när han tilldelades den centrala rollen i Elin Bromans barnfilm.  Foto: Peter Ohlsson
  • Agera! Inspelningen av Elin Bromans barnfilm har pågått sedan i tisdags. Förra fredagen förflyttades filmandet till den vackra miljön vid Mattsbo hytta.  Foto: Peter Ohlsson
  • Tagning! Den gamla smedjan vid Mattsbo hytta blev en av inspelningsplatserna i Elin Bromans barnfilm.  Foto: Peter Ohlsson
  • Drömmen om trummor. Under en dryg vecka har det pågått filminspelningar i Smedjebacken. För projektet har Elin Broman svarat. Hennes dröm är att studierna vid högskolan i Falun leder henne vidare in i filmbranschen. I den blivande barnfilmen är det dock den unge och fattige killen ”Jens” som drömmer, om att bli trummis. På bilden en scen tagen i Mattsbo hytta där den snälle uteliggaren ”Burken” har förverkligat drömmen med hjälp av fantasi och kartonger.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

Filmandet startade på allvar förra tisdagen. Under en styv veckas tid har scener spelats in på olika håll i Smedjebacken - nere vid hamnen, vid kyrkan, på Norrbärke sjukhem och i en lägenhet på Malmgatan.

Filmprojekt är en del i Elin Bromans egen dröm om att bli regissör. Hon pluggar i dagsläget på högskolan i Falun. Inriktningen är mot regi och film, förstås.

Hon har skrivit manuset till filmen som nuddar vid Astrid Lindgren-klassikern om Rasmus på luffen. Nu är det dock inte frågan om en gosse som rymmer från ett barnhem och blir kompis med en snäll luffare.

Men, även i Elins historia finns mötet mellan en ledsen, fattig pojke och en gladlynt, farbroderlig man med stort hjärta och som lever ett enkelt liv.

Drömmen om att bli en riktig trummis är en central del i handlingen som utspelas på 1970-talet. Burken visar Jens att drömmar kan förverkligas, det är bara fantasin som sätter gränsen.

Han hjälper Jens att bygga ett trumset av kartonger.

Tidningen var med en stund vid inspelningen, i uteliggarens enkla pörte som inrymts i den gamla smedjan. Jens är beredd med ett par enkla trumpinnar (som gjorts av trädgrenar), Burken greppar sin gitarr.

Och så drar duon igång. Burken sjunger en sång om tiden som raggare i Skinnskatteberg, om när man åkte raggarbil till Mora i en gammal Kapitän.

Att Jens - som till vardags heter Jesper Åkerstedt, snart fyller elva år och går i Hagge skola - blev en lyckträff för Elin och Terese råder det ingen tvekan om.

- Vi vände oss till musikskolan och frågade om det fanns någon kille som kunde spela trummor, berättar Elin.

De presenterades för Jesper, och så var saken klar. Han fick frågan om han ville vara med i filmen.

- Och jag sa ja, säger Jesper.

Han tvekade inte, trots att han helt saknar teatervana.

- Jesper kan inte bara spela trummor, han är duktig som skådespelare också, berömmer Elin.

- Och så är han så himla tålmodig, fast vi börjat tidigt morgonen och slutat sent på kvällarna, tillägger Terese.

Nisse Tuominen spelar Burken. Han har däremot scenvanan med sig i bagaget. Precis som Terese har han sina teaterrötter i välkända Norrby Teater i Fagersta.

Att agera framför en kamera är däremot inte riktigt samma sak som att stå "live" inför en publik. För Nisse verkar det däremot inte spela så stor roll. Han följer rutinerat regissörens anvisningar och kommer gärna med idéer om agerandet i olika scener.

Sången om raggarlivet i Skinnskatteberg fanns exempelvis inte i manuset. Den improviserades fram.

- Jag kom på den i morse, erkänner Nisse med ett skratt.

I tisdags avrundades filminspelningen, på Bergaskolan i Smedjebacken. Då hamnade även Terese framför kameran. Hon har under inspelningen assisterat med smink, kläder och annat praktiskt. Men spelade hon rollen som lärarinna för Jens skolklass.

Efter tisdagen räknar Elin med att komma igång med klippningen av filmen.

- I varje fall i den mån jag hinner, jag har ju skolan att tänka på också.

Hon har tidigare räknat med att filmen ska vara klar för visning till jul. Men hon har samtidigt erfarenhet av att klippning och redigering av en film kan ta tid.

- ja, jag var själv med som skådis i en film förra sommaren. Den är inte färdigklippt än.

Mer läsning

Annons