Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tekniska kontoret tvingas städa bärplockarläger när Sveaskog slapp

Förra höstens kraftmätning mellan miljöpolitikerna i Smedjebacken och den statliga skogsjätten Sveaskog gällande städningen av ett bärplockarläger avgjordes i somras av länsstyrelsen.

Annons

Så här såg det ut vid bärplockarlägret vid Lumsen efter avhysningen hösten 2014.

Miljö- och byggnämnden gjorde i november 2015 ett tappert försök att med hjälp av den sällan använda Lagen om gaturenhållning och skyltning tvinga Sveaskog att sanera det deponiliknande bärplockarlägren i grusgropen, invid sjön Lumsen mellan Björsjö och Malingsbo i den sydvästra delen av kommunen.

Enligt miljöpolitikerna var det Sveaskogs fel att nedskräpningen fått fortsätta år efter år. Eftersom skogsbolaget som utlovat, inte blockerat infarten till grusgropen med stora stenbumlingar, satte miljö- och byggnämnden ner foten och deklarerade att städansvaret var Sveaskogs.

Men skogsjätten greppade inte kvasten. Bruno Bystrand vid Sveaskog i Skinnskatteberg förklarade att anledningen till att infarten inte blockerades var att kommunen inte städade upp efter bärplockarna hösten 2014.

I ett läge där ingen av parterna ville städa så överklagade Sveaskog till länsstyrelsen.

Och därmed upphävdes den kommunala nämndens beslut. Vid miljö- och byggnämndens senaste mötet fanns ärendet "Nedskräpning, tältläger i grusgropen vid Lumsen" på ärendelistan.

Den bakläxa som länsstyrelsens delade ut den 22 juni i år hindrade dock inte nämnden från att åter en gång hänvisa till den sällan använda lagen om gaturenhållning och skyltning.

Skillnaden är att nu är det kommunens tekniska kontor som ska greppa kvasten och genomföra uppdraget "... att återställa det aktuella området till sådant skick som tillgodoser skäliga anspråk.".

Läs även: Däck och andra bildelar dumpades och brändes

Läs även: Övergivet läger upprör

Mer läsning

Annons