Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stridspilot landar i Arkivhuset

/
  • Rysk stridspilot. Melancholia är en av fem karaktärer som arkitekten, konstnären och doktoranden vid KTH Arkitekturskolan Jenny Wiklund konstruerat. Nu ställs hon ut i Smedjebackens Arkivhus.  Foto: Fredrik Larsson
  • Landat i Arkivhuset. En ny utställning finns i Smedjebackens Arkivhus. Klädd som en rysk stridspilot hänger Melancholia stillsamt upp och ned för att betrakta sitt inre.  Foto: Fredrik Larsson
  • Utställare. Jenny Wiklund har under tre år jobbat med dessa fem karaktärer, vars personnummer är rekonstruerade till ett

Annons

I lördags var det vernissage. Runt 17-tiden slogs portarna upp till arkitekten Jenny Wiklunds, Stockholm, installation av sin karaktär Melancholia i lilla rummet.

Melancholia är en av Jenny Wiklunds fem flickor med ett rekonstruerat personnummer och ett "jag" i form av en psykologisk diagnos.

På en vägg i rummet projiceras en animation av Wiklunds egna ögon. Bredvid hänger Melancholia upp och ned, klädd som en störtande rysk stridspilot, betraktandes sitt inre.

Projektet började med flickan "750813-0881 Amnesia". Ur henne föddes sedan de andra karaktärerna.

- Det är ett interdisciplinärt samarbete mellan KTH Arkitekturskolan, Kungliga Konsthögskolans avdelning för skulptur och Karolinska Universitetssjukhuset. Flickorna har fötts ur varandra, och det kommer att komma fler, berättar Jenny Wiklund.

Redan då vernissagen började fanns ett 20-tal nyfikna personer på plats för att njuta av konsten och diverse drickbart. Efter vernissagen väntade en öppen träff på Café Tellus där Wiklund berättade mer om sitt projekt.

Utställningen pågår fram till den 27 juli.

Mer läsning

Annons