Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölder på Väderbacken - igen

/
  • Bakom galler. Höstölderna resulterade i nya balningsrutiner och hö bakom lås och bom.
  • Platschef. Peter Delerud fick inleda arbetsdagen med att införskaffa nya traktorbatterier, igen. Natten till tisdagen stals tre batterier från Väderbackens traktorer.

Annons

Det sammanlagda värdet på batterierna beräknas till cirka 20 000 kronor plus moms. Det betyder att det aldrig varit aktuellt att blanda in försäkringsbolaget eftersom självrisken är högre än värdet på det stulna.

- Men stölderna har blivit ett återkommande irritationsmoment för personalen, och djuren som måste vänta innan de får ut sin frukost.

Peter Delerud konstaterar att batterierna inte passar till personbilar, utan kommer snarare till användning som fritidsbatterier - i båtar och husvagnar.

Han nämner att stölder av diesel tidigare var återkommande. Framför allt under bygget av ridhuset slangades mycket diesel från maskinerna.

- Det har lugnat ned sig på den fronten, under vintern har vi faktiskt "bara" råkat ut för en dieselstöld.

Men det är inte bara maskinparken som lockat tjuvarna. I höstas drabbades Väderbacken av en serie stölder som tenderade att bli systematiska.

När den rekordstora höskörden var bärgad och lagrad i den stora logen blev det startskottet till en allt tätare trafik av "kunder". Till en början var det ingen som misstänkte att det var frågan om hötjuvar.

Men slutligen stod det klart att en och samma bil med släpkärra dök upp på tider då personalen inte fanns på plats. Flera noterade ekipaget, men ingen lyckades lägga registreringsnumret på minnet.

Den misstänkte hötjuven eller tjuvarna fick man aldrig tag på.

- Det vi vet är att bilen var en blå Saab av lite äldre modell, troligen en 900.

Höstölderna tvingade fram en rad åtgärder. Numera balas hö vid två tillfällen i veckan, och bara i den mängd djuren på Väderbacken beräknas konsumera. De färdigpressade balarna förvaras bakom lås och bom i en särskild stålbur som tillverkades för att hålla tjuvarna stången.

Peter Delerud konstaterar att åtgärderna fick effekt. Det stjäls inte längre hö från Väderbacken.

Hur batteristölderna ska tacklas blir svårare.

- Det finns ju inte utrymmen så det räcker att låsa in traktorerna. Men något ska vi hitta på, det får inte vara så här enkelt att plocka med sig ett batteri.

Mer läsning

Annons