Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spektakulär bilbärgning vid rikskända Prästabadet – Volvo 242 landad

Dykaren Olov Risbergs uppdrag vid Prästabadet i Smedjebacken förra tisdagen fick en oväntad vändning. Istället för att såga av träpålar under vattenytan som simmande känt av riktades allt fokus mot en personbil på sjöbotten, mellan bryggorna och hopptornet.

Annons

Vid lunchtid på torsdagen var den röda Volvon uppdragen ur vattnet vid Prästabadet i Smedjebacken

Att det var frågan om en röd Volvo av äldre modell kunde Olov Risberg urskilja.

Men mycket mer än så vare sig kunde han, eller ville, få fram om Volvon som av någon oförklarlig anledning låg på några meters djup mellan badbryggorna och hopptornet ute i sjön.

Såväl Olov Risberg som flera andra nuddade nämligen vid farhågan om att bilen inte var tom...

Den sjunkna bilen blev under den senaste veckan snabbt en snackis. I synnerhet bland kommunens anställda. Gissningarna och teorierna har varit många.

Läs också: Röd Volvo nedkörd i vattnet vid badplatsen: "Ett mysterium hur den kom dit"

Brandmannen Anders Karlsson och Göran Pålsson, driftchef vid Seab, diskuterar bilbärgningen.

En del har menat att bilen medvetet dumpats i sjön. Andra har nämnt att sjöisen brukar locka ut förare som gillar att sladda runt, och att bilen helt enkelt fått stopp eller att isen brast på den aktuella platsen.

Att bilen skulle ha rullats ner av egen kraft har däremot ansetts som mindre troligt med tanke på att den faktiskt hamnat mer än 50 meter från strandlinjen.

Under torsdagsförmiddagen, en dryg vecka efter att Olov Risberg upptäckt bilen, fick mysteriet sin lösning.

Åtminstone kunde den allra värsta farhågan raderas. Bilen var tom.

Bärgningen av Volvon blev både spektakulär och komplicerad.

Efter att Olov Risberg assisterat räddningstjänsten med att fästa kraftiga flytbojar vid bilen kunde den med hjälp av räddningstjänstens båt bogseras närmare land.

Bärgningen blev spektakulär, och komplicerad. Ju närmare land man kom desto tyngre blev också bilen, som flöt under vattenytan.

När räddningstjänstens båt inte kunde gå närmare land fick vinschen på räddningstjänstens brandbil ta över.

Bogseranordningarna brast flera gånger men slutligen stod den röda och dyiga Volvo 242:an på land. Därmed stod det klart att bilen faktiskt hade registreringsskyltar, vilket Olov Risberg inte sett när han gjorde sin upptäckt.

– Det känns skönt att det här är avklarat, och att bilen var tom, påpekade Göran Pålsson, driftschef vid kommunens energibolag Seab.

När det gäller registreringsnumret drogs slutsatsen att Volvon var falskskyltad.

Men med tanke på att bilen bedöms vara av årsmodell 1979 eller 1980 och att den förefaller ha blivit skrotad påpekar Pär Israelsson, utredningschef vid Ludvikapolisen, att det mycket väl kan vara originalskyltarna som sitter på bilen.

– När en bil skrotas avförs registreringsnumret ur registret. Men samma registreringsnummer kan senare dyka upp på en nyregistrerad bil.

När Olov Risberg säkrat bärgningen av Volvon var det dags att ta itu med pålarna i vattnet utanför bryggorna som badande känt av vid flera tillfällen.

I det här fallet stärks också detta med tanke på att registreringsnumret på den bärgade Volvon återfinns på en silverfärgad Golf av årsmodell 2014, hemmahörande i Malmö, Skåne.

Därmed kvarstår också frågan: hur länge har den röda Volvon legat på sjöbotten vid Prästabadet? Två år, tio eller kanske 20 år?

Brandmannen Anders Karlsson som deltog i bärgningsarbetet är för egen del böjd att hålla med om att bilen funnits i vattnet längre än två år.

– Det kan mycket väl vara så med tanke på hur mycket beläggningar det fanns exempelvis inne i motorrummet.

Läs även: Rikskända varmbadets första hela säsong – driftskostnaden blev en glad överraskning

Läs även: Dumpade bilvrak ligger fortfarande kvar i gruvan – Säters kommun får kritik för tafatthet

Mer läsning