Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen fortsätter lysa över Smedjebacken – rekordöverskott i år och investeringsrekord 2018

Budgetprognosen för 2017 ser ut att stå sig. Efter att även september månad lagts till handlingarna ökar sannolikheten att årets resultat överträffar det budgeterade resultatet med hästlängder.

Annons

Smedjebackens goda ekonomi ser ut att sätta rekord i både överskott och investeringar.

Den driftbudget som kommunfullmäktige fastställde i slutet av 2016 skulle nämligen leda till ett resultat på strax över 18,7 miljoner kronor.

Men med ett kvartal kvar av budgetåret 2017 tyder allt på att räkneverket kommer att stanna på ett överskott på nästan 35,3 miljoner.

Inte helt oväntat ler kommunalrådet Fredrik Rönning (S) lite extra när han efter tisdagens möte i kommunstyrelsen vänder blad och nämner budgeten för 2018, som kommunfullmäktige väntas lägga sista handen på om ett par veckor.

– Det är en stark driftbudget, säger han och får det att låta som en repris från fjolåret.

Kommunalrådet Fredrik Rönning (S) har anledning att vara nöjd med den ekonomiska utvecklingen i Smedjebacken

Likaså pekar han på de två påföljande åren, 2019 och 2020, som väntas bli lika goda år för kommunen och precis som för nästa år leda till ett överskott på cirka 19 miljoner kronor.

– Det är också därför som vi kan investera, utan att öka belåningen, påminner Fredrik Rönning.

Som tidningen tidigare berättat ska investeringsbudgeten 2018 landa på totalt 53,8 miljoner kronor, 2019 på 32,1 miljoner och samma nivå 2020. Det vill säga runt 118 miljoner under en treårsperiod.

Läs mer: Kommunkoncernen Smedjebacken räknar med rekordöverskott i år

Läs mer: Smedjebacken investerar för 57 miljoner nästa år

För nästa år har det redan nämnts att det är frågan om ett nytt investeringsrekord för en kommun som i 00-talets början brottades med underskott och en investeringsbudget på några få miljoner.

Det är i första hand underhållet av gator och vägar som det satsas extra på

Rekordnivån under 2018 hänger dock till stor del samman med det planerade bygget av den nya förskolan i Moga. Den sammanlagda prislappen för förskolan har beräknats till 56 miljoner kronor, varav 38 miljoner under 2018 och resterande 18 miljoner under 2019.

Vid sidan av de rena investeringarna är också siktet inställt på att familje- och utbildningsnämnden ska tilldelas extrapengar utöver den generella uppräkningen på två procent som gäller alla nämnder.

Det betyder att utöver budgetramen styrs 1,5 miljon till förskolan nästa år, 4,5 miljon 2019 och 7,0 miljoner år 2020.

Likaså är avsikten ge lärarlönerna ett extra lyft under de kommande tre åren med 1,5 miljon per år. Under den kommande treårsperioden (2018-2020) ska även kommunstyrelsens konto fyllas på med ytterligare fyra miljoner per år:

– Det är i första hand underhållet av gator och vägar som det satsas extra på. Och det här är egentligen en fördubbling jämfört med det som är standardnivån för vägunderhållet, påpekar Fredrik Rönning.

Läs mer: Lysande prognos för Smedjebacken trots minus för tre nämnder

Mer läsning

Annons