Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD i flirt med M – fick igång debatt om flyktingavtal

Okej till motionen, men inte till hur motionen blev besvarad. Så tyckte Sverigedemokraten Johan Persson – om oppositionsrådet Lotta Gunnarssons (M) motion vid måndagskvällens fullmäktigemöte i Smedjebacken.

Annons

Johan Persson (SD), till höger på bild, gillade en M-motion, men inte hur den blev besvarad.

Motionären själv tyckte däremot att svaret var helt okej på den motion som hon lämnade in i somras.

Hon föreslog att avtalen med Ludvika kommun gällande samordningen av flyktingar respektive boendet för ensamkommande barn skulle sägas upp och omförhandlas. Dessutom efterlyste hon en utredning om möjligheten att ta hem ensamkommande ungdomar till Smedjebacken.

Eftersom SD tidigare efterlyst att kommunen ska säga upp avtalen med Migrationsverket var det kanske ingen överraskning att partiet ville skaka liv i debatten.

Läs även: SD: Skrota avtalet med Migrationsverket

Men någon nämnvärd respons från Lotta Gunnarsson lyckades inte SD:s frontman i Smedjebacken, Johan Persson, få.

Det är positivt att M omprövat sin politik

Lotta Gunnarsson var nämligen nöjd med svaret från Jesper Folkesson, chef för nybildade arbetsmarknads/integrationsavdelningen, om att det har påbörjats ett arbete i syfte att undersöka om och hur avtalen med Ludvika kommun och VBU ska omförhandlas.

Hon uttryckte också sin förståelse för att avtalen inte kan sägas upp omgående. Hon tyckte även att den nya avdelningen bör få tid på sig att utreda.

Oppositionsrådet Lotta Gunnarsson (M) motion

Och så var debatten igång.

Johan Persson (SD):

– Det är positivt att M omprövat sin politik. Det är bra att ni bekänner färg. Men jag godtar inte motionssvaret, det är för luddigt. Vi måste agera nu.

Till viss del fick Johan Persson stöd från Jari Antell (L):

– Jag har ingen aning om hur läget ser ut, här i Smedjebacken. Jag efterlyser en redovisning. Det handlar ändå om oerhört stora pengar.

– Just det Jari. Motionen handlar om ett omförhandla avtalen, och då bör vi också få en redovisning av kostnaderna, replikerade Johan Persson.

Fredrik Rönning (S) varnade dock för att säga upp avtalen omgående:

– Det är ett måste att samarbeta med Ludvika. Trots att vi inte var förberedda förra hösten klarade vi av anstormningen genom samarbetet med Ludvika och genom privatpersoner som öppnade sina hem.

– Och självklart ska du (Antell) få en redovisning. Vi har 30-40 barn placerade i Ludvika och vi kan inte ta hem dem nu, men visst bör avtalen spetsas till på sikt.

SD markerade sitt ogillande med att driva ärendet till en votering. Den resulterade i 28 röster för kommunstyrelsens förslag om att motionen var besvarad, och två röster mot (SD).

Jari Antell (L) avstod från att rösta.

Läs även: Smedjebacken miljonsatsar – öppnar tre boenden för ensamkommande

Läs även: Fler asylboenden stängs i Dalarna – 200 personer tvingas flytta

Mer läsning

Annons