Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakel på gång - mer eller mindre

/
  • För räddningschefen Lars Andersson i Smedjebacken och hans mannar ligger det nya digitala kommunikationssystemet närmare till hands än för kollegorna i Ludvika.  Foto: Gunne Ramberg/Arkiv

Annons

I båda fallen återstår det dock en del frågetecken kring övergången från den analoga till den digitala tekniken. En fråga är exempelvis hur många förvaltningar/verksamheter kan tänkas ingå i systemet, ska exempelvis hemtjänsten och tekniska kontoret ingå?

En avgörande aspekt på detta lär säkerligen bli hur stor nyttan blir i förhållande till kostnaden.

I Ludvika har Rakel ännu inte kostat kommunen en krona. Konsultens arvode bekostas via statsbidrag från MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Räddningschefen Stefan Karlsson bedömer att några äskanden ur kommunkassan inte behöver göras förrän inför 2012. Hans uppfattning är också att räddningstjänsten kan bli intvingad i den digitala världen till viss del.

- I dagsläget vet vi inte om vi går med fullt ut. Det får utredningen utvisa.

Hos kollegorna i Smedjebacken förefaller dock vägen i stora drag vara utstakad. I den aktuella budgetberedningen inför 2011 återfinns önskemål på totalt 440 000 kronor, och som gäller inköp av bärbara enheter, abonnemang och utbildning.

- Det börjar bli skarpt läge under nästa år, resonerar räddningschefen Lars Andersson.

Kollegan Karlsson tar dock detta med viss ro. I hans värld kommer den analoga tekniken att fungera under hela 2012.

- Den tekniska plattformen gäller visserligen för hela i hela länet. Men sedan är det en annan sak hur vi löser vår interna kommunikation.

Mer läsning

Annons