Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattlig hetta i gatuköket tjuvlarmet blev räddningen

Annons

Hur det kunde komma sig att inbrottslarmet aktiverades har Anders Brandt, ägare till gatuköket, ingen aning. Några brytmärken eller spår efter inbrottstjuvar i snön syntes i alla fall inte.
Men att larmet pockade på bevakningsföretagets uppmärksamhet är han förstås bara tacksam över. Det hade ju kunnat gå riktigt illa konstaterar Anders Brandt dagen efter.
De lågor som väktaren såg kom från stripsvärmaren. Den hade stängts av när gatuköket stängde på torsdagskvällen.
- Visserligen går det att vrida avstängningssvredet ett litet stycke till, men den var definitivt inte påslagen.

Anders Brandt kan i nuläget bara gissa sig till att det måste ha skett någon form av överslag i den elektriska utrustningen. Detta resulterade i sin tur till att värmarelementet blev överhettad.
Av hettan antändes sedan en avläggningsskiva i trämaterial som fanns intill.
Tilläggas kan också att när räddningstjänsten ryckte ut på väktarens larm hade elden slocknat av sig själv.
Eftersom allt gick bra och den enda konsekvensen blev trasig stripsvärmare tycker inte Anders Brandt att det fanns någon dramatik i nattens händelsen.

Mer irriterad låter han istället över den återkommande vandaliseringen av personaltoaletten på baksidan av gatuköket. Två gånger under de senaste veckorna har någon eller några tagit sig in på toaletten.
Vid det första tillfället roade man sig med att täppa till utloppsledningen och lät vattnet rinna.
Även den gången blev byggnadens larmutrustning räddningen. Vattnet nådde upp till ett elelement i utrymmet. På grund av kortslutningen som uppstod blev lokalerna strömlösa och larmet utlöstes.
Vid det andra nattliga toabesöket hade vandalen/erna ”bara” roat sig med att stöka ned. Bland annat hade en behållare med flytande tvål klämts ut.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons