Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ska man binda bolåneräntan?

Annons

För cirka 1,5 år sedan låg räntan på rekordlåg nivå och sedan har det med jämna mellanrum kommit höjningar av reproräntan från Riksbanken. Den påverkar direkt nivån på både inlåningsräntan och utlåningsräntan.

Reproräntan är det styrmedel som Riksbanken har för att påverka att det inte blir en överhettning av ekonomin i landet. Priserna på bostadsrätter och hus har stigit oerhört snabbt det senaste året och det som en följd av låg ränta och förmånliga lånevillkor.

– Tyvärr är det olika förutsättningar runt om landet, stegringen av huspriserna i våra trakter är långt ifrån de det varit i storstäderna, men det är det som styr, konstaterar Mats Larson.

En fråga som ständigt diskuteras hemma vid köksborden är när det är dags att binda räntan på bostadslånen.

– Det går inte att svara på generellt, helt avgörande är den enskildes ekonomi, för den som klarar en höjning på en eller två procent, blir det i långa loppet billigast att ha rörlig ränta, säger Mats Larson.

För de som har begränsade resurser anser Mats Larson att de bör fundera på att binda lånen.

– Den som har lån på en miljon kronor får betala drygt 500 kronor mer i månaden om räntan höjs en procentenhet, poängterar Larson.

Larson tror att precis som Riksbanken vinkat att reproräntan kommer att höjas ytterligare under våren, men sedan är det frågan om när nästa höjning kommer.

Mer läsning

Annons