Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade tarmsjukdom - läkare frias

Annons

Kvinnan målar i sin anmälan till ansvarsnämnden upp en bild av en läkare som hånskrattade åt hennes magsmärtor när hon sökte upp vårdcentralen i november 2004. Eftersom hon varit på en utlandsresa en månad tidigare befarade hon att det var frågan om en sorts matförgiftning.

Enligt kvinnan antydde läkaren att hon helt enkelt festat för mycket under resan. Men problemen med magen hade hon haft långt tidigare och hade även då sökt samma läkare - som ordinerat brustabletter.

Brustabletterna bedömde läkaren att hon skulle fortsätta med och skrev ut mer medicin och tyckte att kvinnan skulle återkomma om sex veckor om hon inte kände sig bättre. Sedan lämnade kvinnan vårdcentralen, febrig och med en känsla av att läkaren inte ville lyssna på henne.

Nästa dag åkte hon till sitt arbete. Hon orkade några timmar. Sedan tog hon hjälp av sina föräldrar som skjutsade henne till akuten på Ludvika lasarett. Hon undersöktes och skickades vidare till Falu lasarett.

Efter flera undersökningar slogs det fast att besvären i magen var den kroniska sjukdomen, Morbus Chrons sjukdom.

Läkarens version av fallet är i stort sett det motsatta. Han bestrider att han handlat felaktigt och hävdar att kvinnan inte berättade hur sjuk hon kände sig. Att han skulle ha hånskrattat åt kvinnans besvär tillbakavisar han helt.

- Det är för mig helt främmande, under mina år som läkare har jag alltid hållit läkaretiken högt. Att lyssna, stötta och försöka hjälpa människor har alltid varit mitt ledord, skriver läkaren i sitt yttrande till nämnden.

Ansvarsnämnden anser "att med hänsyn till fynden på sjukhuset måste XX bedömning ifrågasättas. Dessutom tycker nämnden att läkaren med ledning av patientens allmäntillstånd borde ha sett till att det togs prover och ifrågasatt varför de syrareducerande läkemedlen inte hade någon effekt.

Även om det finns anledning att kritisera läkarens handläggning tycker nämnden ändå att läkaren inte ska prickas, och beslutar att lämna anmälan utan åtgärd.

Mer läsning

Annons