Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mark- och miljödomstolen avslår begäran om att förbjuda wifi i skolor

En man i Smedjebackens kommun har begärt att förbud ska införas mot användning av wifi på vissa skolor i kommunen. Efter avslag på hans begäran från både Miljö- och byggnadsnämnden samt länsstyrelsen överklagade han det till mark- och miljödomstolen, som också har avslagit begäran.

Annons

Mark- och miljödomstolen går på samma linje som länsstyrelsen gjort i ett tidigare beslut.

Mannen begärde förra året att wifi, trådlösa telefoner och vissa datorer skulle förbjudas på vissa av kommunens skolor. Detta på grund av den elektromagnetiska strålningen. Mannen menade att de riktlinjer som finns inte tar hänsyn till långsiktiga skadeverkningar.

Miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebacken avslog begäran och mannen överklagade till länsstyrelsen. Han menade att miljöbalken kräver att försiktighetsåtgärder görs när det finns risker för människors hälsa och att även de risker som inte säkerställts ska tas med i bedömningen.

Länsstyrelsen tyckte att det förvisso stämde men att det också finns flera undantag till de reglerna. Bland annat om kostnaden för att vidta försiktighetsmåtten överstiger nyttan.

Länsstyrelsen ansåg att eftersom verksamheten ligger inom Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärden, som är utformade för känsliga personer som barn, äldre och sjuka, vägs inte den extra miljönyttan upp av kostnaden att förbjuda wifi på skolorna.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons