Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonsatsning på föreningsdrivna fritidsgårdar i Smedjebacken

Nu ska ungdomars önskan från en undersökning under våren 2016 förverkligas. Det handlar om fritidsgårdar i såväl centralorten Smedjebacken som Söderbärke med kafé och generösa öppettider.

Annons

Medborgarskolans Alexander Högbom, musikansvarig på Glashuset i Ludvika, är en av dem som är sugen på att driva fritidsgård i Smedjebacken.

Kommunstyrelsen fattade vid sitt senaste möte beslut om den avgörande detaljen, pengarna.

Och det är inte frågan om några tusenlappar som satsas, utan miljoner.

Från kommunstyrelsens förfogandemedel för 2017 skjuter man till två miljoner kronor till själva startkostnaden.

Från samma konto, men för 2018, öronmärks ytterligare två miljoner kronor.

– Det här är en rolig och intressant satsning, tycker kommunstyrelsens ordförande/kommunalrådet Fredrik Rönning (S).

Satsningen på fritidsgårdar i Smedjebackens kommun kan också ses i ljuset av den statistik som nyhetsbyrån Siren hämtat från Kommun- och landstingsdatabasen Kolada i höstas. Bland dalakommunerna hamnade Smedjebacken tillsammans med Orsa i botten med sju satsade skattekronor per invånare.

Det kunde jämföras med Borlänge som satsat klart mest på fritidsgårdar, 407 kronor per invånare.

Läs mer: Borlänge satsar mest i länet på fritidsgårdar – sex dalakommuner ligger över rikssnittet

Grundtanken i konceptet är att fritidsgårdarna ska drivas av föreningar och att fritidsgårdarna ska vara öppna minst tre eftermiddagar/kvällar i veckan, och under loven.

Så här långt har Folkets hus-föreningarna på centralorten Smedjebacken och i Söderbärke anmält sitt intresse. I ljuset av detta är också lokalfrågan löst.

Men enligt Fredrik Rönning har även Medborgarskolan i Ludvika flaggat för att driva fritidsgårdsverksamhet i Smedjebacken.

Alexander Högbom på Medborgarskolan bekräftar detta. Intresset och kunskapen av den här typen av verksamhet finns sedan åtta år tillbaka. I Smedjebacken har man en mindre replokal sedan tidigare.

– Den är för liten. Men det ska väl inte vara så svårt att få tag i en lämplig lokal, säger Alexander Högbom till tidningen.

Planen är att de blivande fritidsgårdarna ska kunna öppna under våren 2018. Verksamheterna är tänkta att pågå som projekt i tre år med möjlighet till förlängning.

Läs mer: Fritidsgården räddas - tack vare bygdens pensionärer

Läs mer: Vill satsa miljoner på nya fritidsgårdar

Mer läsning

Annons