Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målerikurs med rysk storkonstnär

/
  • Rysk konstnär på besök. Dimitri Shuvalov, konstnär, professor och undervisare i måleri på konstfack i Ryssland, är på besök i Sverige hos sin elev Georg Schuisky, Vad. Samtidigt har de organiserat en kurs i måleri till glädje för sju deltagare i trakten. Shuvalov har bland annat blivit utnämnd till det prestigefyllda

Annons

Hans ivriga gestikulerande kompletterar den oavbrutna ryskan för en oerfaren svensk.

Kroppsspråket är hans styrka. Styrka finns också i den högljudda rösten efter åratals undervisande i en sal med dålig akustik. Till en början kan det upplevas smått skrämmande, men snart upptäcker man dock en mild humor och ett varmt hjärta.

På Kontorsvägen 12 i Vad fortgår just nu en mästarkurs. Sju deltagare får under vardera tillfällen ledsagas och undervisas i måleri av den ryske konstnären, professorn och undervisaren på konstfacket i St. Petersburg, Dimitri Shuvalov, 74 år.

På St. Petersburgs Konstakademi för Tillämpad konst och Design studerar cirka 1500 elever, hans undervisning i måleri är något som alla går igenom.

- Jag är en av hans elever i St. Petersburg. Farmor målade på den akademin, och under pensionstid har även jag börjat. En gång om året åker jag ned till St. Petersburg, och tar med mig minst 10-12 alster för att få dem godkända av honom, säger Georg Schuisky som organiserat den korta kursen i Sverige.

Med sig på besöket hos sin svenske elev har Dimitri dottern och arkitekten Katarina Shuvalov, bosatt i Tyskland, samt barnbarnet Maria Pawljuk.

Dimitri Shuvalov blev nyligen när St. Petersburg fyllde 300 år utsedd som "Stadens konstnär". Han har producerat otaliga verk i olja och akvarell under sin levnadstid, och var även den som förändrade konstnärsriktningarna i Ryssland på slutet av 1950-talet, efter tiden av staten styrt måleri.

Han är stor. Riktigt stor.

- Grunderna i måleri är han absolut bäst på att lära ut. Perspektiv, måla i rätt ordning. Allt efter gamla beprövade metoder. Han brukar ofta säga "Det är inte jag som är lärare, det är motivet". Och det stämmer så väl, menar Schuisky.

- För att vara konstnär måste man vara ständigt förälskad, säger Shuvalov. Inspirationen kommer hela tiden. "Se och förstå" är mitt motto. Man måste vara ärlig, se människors både inre och yttre, och oerhört envis som konstnär.

Krister Gustavsson från Åsmansbo fritidsmålade för cirka 30 år sedan. Nu tar han upp penseln igen, med Shuvalov instruerandes både framför och bakom duken.

- Jag hör i alla fall vad han säger, skojar han om Shuvalovs bastanta röst. Han målar just nu av Schuiskys husvägg, en vy med fönster, blommor och en av Shuvalov ditställd kopparkittel för att leka med färgspelet.

Några timmar på torsdagkvällen medverkar jag (läs NLT:s reporter) under en av målerisessionerna. Shuvalov skissar först upp modellen, som för kvällen är barnbarnet, med kol. Sedan lämnar han över penslarna till mig och instruerar om att de ljusa färgerna är lämpliga att börja med.

Efter att jag gett det ett försök, kommer han tillbaka.

Ett kontinuerligt lågt mummel hörs då han på en gång börjar justera mitt verk.

- Nu ska jag försöka måla som en journalist! säger han och skrattar. Bilden växer fram, och speglar mer och mer flickan som hon verkligen ser ut.

- Jag vill hela tiden fortsätta lära mig även om mitt liv håller på att ta slut, säger Shuvalov.

Mer läsning

Annons