Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten effekt av sänkt restaurangmoms

/
  • Samer Wali bakar pizza på Malmen. Där menar man att det inte finns något ekonomiskt utrymme för att sänka priserna eller nyanställa.
  • Hazni Celik på pizzeria Elan menar att ökade råvarupriser gör att man inte har råd att sänka priserna.
  • Hayrullah Acas och Hafzi Buyukkaya på Lindgården menar att den sänkta restaurangmomsen ger näringsidkarna välbehövligt tillskott i kassan – och att några sänkta priser eller nyanställningar skulle ta bort förtjänsten.
  • Lena Westling tog över värdshuset Smeden den 1 januari – och samma dag sänkte hon lunchpriset med fem kronor och anställde Christopher Olsson. Med det är hon ensam i Smedjebacken om att uppfylla regeringens förhoppning med den sänkta restaurangmomsen.

Regeringens förhoppning om billigare restaurangmat och 3 500 nya jobb grusas – i alla fall om man ska döma av restaurangerna och pizzeriorna i Västerbergslagen.
I Smedjebacken är det bara värdshuset Smeden som har gjort något till följd av den sänkta restaurangmomsen.

Annons

NLT skrev i gårdagens tidning hur restaurangerna och pizzeriorna i Ludvika har hanterat den sänkta momsen. Där har majoriteten bestämt sig för att hålla både priser och personalstyrka oförändrad.

I Smedjebacken är trenden densamma – men det finns ett undantag.

Lena Westling tog över Smeden den 1 januari, och då restaurangmomsen samma dag sänktes från 25 till 12 procent tyckte hon sig genast ha utrymme för att både sänka lunchpriset med fem kronor och timanställa en extra person till köket.

Nu hoppas hon att den sänkta restaurangmomsen ska fungera som det är tänkt – skapa nya arbetstillfällen.

– Absolut. Man måste tro på det man gör, säger hon.

På Rastahyttan, som sedan juli förra året drivs av Andreas Ludvigsson och Björn Ericsson, resonerar man annorlunda.

– Momsen har bara varit sänkt i tio dagar. Vi har oförändrade priser och som det ser ut nu har vi inga planer på att anställa någon mer, säger Björn Ericson.

Rastahyttans ägare menar att utmaningen att behålla kundkretsen är stor nog. Först om antalet matgäster skulle öka skulle de överväga att nyanställa.

– Då kan man fundera på det.

Även på Hong Kong City är priserna och personalstyrkan oförändrad efter sänkningen av restaurangmomsen.

– Men jag tycker det är bra. Då tjänar man lite mera, säger ägaren Dan Nguyen.

I stället för att sänka priserna eller nyanställa säger han att Hong Kong City ska satsa på råvarorna.

Att regeringen kan komma att höja momsen igen, om inte företagen anställer i den grad man hoppas, bekymras han inte över.

– Det spelar ingen roll. Höjer de momsen så gör de det.

På Smedjebackens fyra pizzerior – Lindgården, Torino, Elan och Malmen – har man liksom på Hong Kong City inga planer på att sänka priserna eller nyanställa.

– Råvarupriserna går upp samtidigt som pizzorna har kostat lika mycket i flera år, säger Hazni Celik på pizzeria Elan.

– Osten har tripplats i pris.

Han menar fortsatt att pizzeriorna alltid har kämpat för att hålla lönsamheten, och kommer fortsätta göra det, oavsett momsnivån.

Fotnot: Restaurangsskolan saknas då de har stängt fram till 16 januari.

Mer läsning

Annons