Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparkabel för 20 000 kronor stals

/
  • Attraktivt byte. Jan Nylander visar en liten bit av den kopparkabel som stals vid ett inbrott på hans företag, Bärke grävtjänst. Tjuven eller tjuvarna kom över koppar till värde över 20000 kronor.
  • Mycket jobb. Det var mycket jobb som tjuvarna eller tjuven la ner vid inbrottet hos Jan Nylander på Bärke grävtjänst, först skruvade de ner en plåt innan de skar hål i duken till förrådstältet.

Annons

När han lämnade företaget på fredag eftermiddag kunde han inte upptäcka något som var anmärkningsvärt.

Det var när han kom till företagets anläggning på Vilmoren på söndagen som han upptäckte stölden.

- Direkt när jag kom in i förrådstältet såg jag hålet i duken och att all kopparkabel var borta från trumman, säger Jan Nylander.

Den aktuella koppartråden är oisolerad och används som jordkabel när högspänningskabel läggs ner i marken. Det handlar om helt ren koppar, som är ganska lätt att omsätta till pengar.

- Det var inte vår kabel, den har blivit över när vi gjort ett jobb åt ett elföretag och låg tillfälligt i vårt tält, poängterar Nylander.

Hur de gjort för att få ut kabeln är oklart. Det enda som fanns kvar var den tomma trumman, därmed försvann 500 kilo koppar till ett värde över 20 000 kronor.

Området är bevakat av vaktbolag, men de har inget sett och det tyder på att tjuvarna har haft koll på när vaktbolaget var i området.

Hur tjuvarna visste att det fanns kopparkabel i förrådet är också oklart.

– Vi har haft ett jobb i Moga under några veckor och där fick vi diesel stulen vid tre tillfällen, samma sak är det vid det jobb vi har i Grängesberg.

– Vi får hela tiden se till att inte ha för mycket diesel i maskinerna. men ett par hundra liter har det försvunnit varje gång, fortsätter Nylander.

Mer läsning

Annons