Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: "Skjut mycket kanadagäss"

/
  • Besvärar och retar. Kanadagäss har gjort flera badplatser runt Barken till sina sommarställen med ”utedass”, exempelvis Prästabadet i Smedjebacken. Annika Jacobson hoppas att jägarna tar tillfället i akt och skjuter undan många av gässen om några veckor. Foto: Thomas Isaksson

Annons

- Kanadagässen har nog inte blivit fler på senare år - men tamare, tycker hon.

En hel del kommuninvånare har de senaste veckorna hört av sig till miljökontoret och uttryckt irritation över gässens framfart. Vissa ser kanadagässen som ett stort problem.

- En del personer som bor nära Barken börjar bli desperata. De får gå och kratta upp efter gässen flera gånger om dagen. Det kan ju se ut som att folk gjort sina behov på platser där gässen varit framme, konstaterar Jacobson.

Som vanligt har hon varit ute och tagit prover på badvattnet och i samband med detta fått se upp, eller snarare ned, så hon inte trampat i eländet.

- Det ser illa ut på både bryggor och stränder.

Annika Jacobson uppger att två - tre jägare i trakten genom överenskommelser med kommunen upphöjts till kommunala jägare. Dessa kan skjuta kanadagäss även under den tid på året då allmän jakt inte är tillåten. Miljöskyddsinspektören hoppas och tror att de kommunala jägarna skjutit ett antal fåglar i sommar.

- Vad jag vet så togs kanadagässen in till Sverige under 1920-talet med tanken att man sedan skulle bedriva jakt på den. Den har ingen naturlig fiende i vårt land.

Mer läsning

Annons