Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt vatten till Vinarn

Annons

Det dryga 50-talet hushåll som finns i byn har visserligen haft tillgång till vatten via ett gemensamt mindre vattenverk. Men för den lokala vattenföreningen har det varit bekymmersamt att klara vattenkvalitén.

Vid halvårsskiftet övertogs vattennätet av kommunens bolag Smedjebacken Energi & Vatten. Sedan har beslutsgången varit snabb.

- I början av november ska hushållen i Vinarn ha kommunalt vatten i kranarna, lovar va-chefen Tage Hägerman.

Vinarn är den första etappen i kommunaliseringen av såväl vatten som avlopp i den här delen av kommunen som syftar till en helhetslösning för sjön Haggen, som också utgör Smedjebackens vattentäkt.

I samband med att byn Sjövad blir aktuell för det kommunala vatten- och avloppsnätet i den andra etappen hamnar också de enskilda avloppen i Vinarn i fokus.

Nedräkningen för de enskilda avloppslösningarna i trakten är därmed inledd.

- Fråga är ju hur länge de enskilda avloppsanläggningarna fungerar. I både Vinarn och Sjövad är det exempelvis många som har slutna tankar, fortsätter Tage Hägerman.

I den tredje och avslutande etappen är avsikten att ansluta Snöån till kommunens reningsverk på Bylandet:

- Och det känns väldigt bra, då får vi kontroll över utsläppsproblemen i det område där vi har vattentäkten.

Sammantaget beräknas kostnaden för de tre etapperna att uppgå till närmare åtta miljoner kronor och berör totalt mellan 130-140 hushåll.

En del av kostnaden kommer hushållen att stå för i form av anslutningsavgifter. Som exempel kan nämnas att avgiften per fastighet enbart för det kommunala vattnet uppgår till 44 000 kronor i dagsläget.

Tage Hägerman påpekar dock att utgiften ändå är liten i jämförelse med den värdestegring som anslutningen till det kommunala ledningsnätet innebär.

Mer läsning

Annons