Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julgröt med vapen hos kyrkbåtsroddare

Julgröt med skinksmörgås är en tradition hos kyrkbåtsroddarna i Söderbärke. I år hade Lars Annerman inbjudit Kenneth Sundh att berätta om ”Järnframställning och vapensmide i allmogemiljö”.

Annons

Ett mycket uppskattat föredrag som handlade om Fågelsjö och  vapensmidet som skett där i gamla tider. Från röd jord framställdes järn som smiddes till rör. Hålet  borrades upp  och räfflades med gamla metoder.

I dag är kunskapen unik men det ska finnas smeder i Afganistan som tillämpar samma metod. Vapnen var mycket tunga och stöd användes. Vid provskjutning i bänk med ett av de gamla vapnen träffades hål i hål på 400 meters håll. Kenneth avtackades med varm applåd och en film om kyrkbåtsbygget i Söderbärke.

Efter föredraget planerades sommarens aktiviteter. Engelbergarna  inbjöd till roddtävlingen Oljeön runt den 20 maj och det blir den första tävlingen på det nya året. Träffen avslutades med en god julgröt  och kaffe med saffranskaka.

Nils-Olov Olsson

Lars Annerman, till höger i bild, tackades för sitt föredrag om vapentillverkning av Kenneth Sund. Foto: Nils-Olov Olsson

Mer läsning

Annons