Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollen skapar gemenskap i Smedjebacken

På lördagen anordnade Svenska kyrkan en Gemenskapens dag i Smedjebacken.
– Vi vill att de ensamkommande ungdomarna ska känna sig trygga och ha roligt tillsammans med andra människor, säger Marie Åberg Persson, diakon.

Annons

Svenska kyrkans fotbollsprojekt Gemenskapsfotboll höll öppet hus i Barken Arena i Smedjebacken på lördagen. Ett projekt som drogs igång med hjälp av diakonen Marie Åberg Persson från Söderbärke församling.

– Jag fick lära känna de här killarna efter de kom hit till Smedjebacken för över ett år sedan. Vi ville skapa aktiviter för ungdomarna. Eftersom jag är lite fotbollsintresserad själv så började jag dra igång fotbollsträning med dem och sen har de träffats och tränat i stort sett varje vecka sedan dess.

På lördagen fick det nybildade Gemenskapslaget möta Smedjebackens FK:s ungdomslag i en vänskapsmatch där resultatet kanske inte var av högre prioritet.

– Matchresultatet är inte det viktigaste, det är gemenskapheten som är viktigast. Målet med dagen är att bara ha skoj. Bara få känna att man gör någonting med andra människor. Det viktigaste är att ha roligt tillsammans, säger Marie Åberg Persson

Att få känna sig trygg och säker i samhället är något som Marie Åberg Persson tycker är extra viktigt.

– De här killarna har växt upp i en tuff vardag och känt sig osäkra även när de spelat fotboll i sitt hemland. De har haft stort behov av trygghet under sin uppväxt och det är det vi vill skapa, säger Marie.

Under året har projeket vuxit och Svenska kyrkan nationellt vill nu att fler ska initiera liknande integrationsprojekt. Exempelvis genom att församlingar nu kan söka ekonomiska medel för liknande ändamål. Söderbärke församling samverkar bland annat med Norrbärke församling och de ser gärna att fler sluter sig samman med dem.

– Det var första gången vi gjorde detta och vi hoppas kunna göra om den här gemenskapsdagen igen till våren. Då hoppas vi att vi kan samarbeta med fler aktörer, säger Marie.

Under dagen planerades det även andra kringaktiviteter som helkroppsträning med Evelina Persson och straffsparksturnering mot domaren Robin Filppu, som ville utmana några killar efter matchen. Planen var att även ha smålagspel där alla som vill skulle få vara med. Spelarna var dock jättetrötta och hungriga efter matchen och när hamburgarna hägrade så blev även domarens inplanerade uppvisning med innebandyklubba och boll inställd.

– Alla var jättenöjda och trötta framåt eftermiddagen. Det kanske var Evelina Perssons uppvärmningspass som körde slut på dem, skrattar Marie Åberg Persson

Marie Åberg Persson njuter av matchen från Gemenskapslagets avbytarbänk

Mer läsning

Annons