Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första spadtaget för nya demensboendet i Smedjebacken

Onsdagen den 8 februari 2017 kan nu tillskrivas historien som den dag då det allra första spadtaget togs för det blivande runt 80 miljoner kronor dyra demensboendet i Mogaområdet, strax utanför centrala Smedjebacken.

Annons

Första (symboliska) spadtaget för blivande demensboendet Solgården i Moga, Smedjebacken. På bilden: Marianne Ragnarsson, enhetschef, Monica Forsgren (S), Cia Ferner Kny, vd, Ingemar Hellström (S), Calle Morgården (MP), samt Johan Karlsson, arbetschef/Byggpartner.

Eller, nåja, det blev i alla fall ett intensivt symboliskt skyfflande av kommunala företrädare med assistans av Johan Karlsson från Byggpartner, arbetschef för bygget.

Det traditionella "första spadtaget" markerar dock att det kommunala bostadsbolaget Bärkehus i särklass största och dyraste byggprojekt i modern tid är igångsatt på allvar.

Detta även om schaktmaskiner sedan en vecka varit igång med de inledande markarbetena.

– Men det handlar "bara" om fjärrvärmen, påpekar Ingemar Hellström (S), Bärkehus styrelseordförande.

I och med detta har också den idé som omsorgsnämndens ordförande Monica Forsgren (S) först av alla presenterade gått från ord och ritningar till fysisk handling.

– Men det var ingen som tyckte det vara realistiskt att bygga ett helt nytt demensboende i Moga i början, minns hon.

Istället lade stora möda ner på att utreda andra betydligt "vettigare" om- och tillbyggnadsalternativ av exempelvis Allégården i centrala Smedjebacken och Munkbogården i Morgårdshammar.

Slutligen tonades dock Mogaområdet fram som det bästa – och enda – alternativet.

Efter vissa förseningar har nu halvårsskiftet 2018 pekats ut som den tidpunkt då det splitternya demensboendet Solgården ska vara inflyttningsklart.

Läs även: Bygglovet klart för nya demensboendet Solgården

Läs även: Planen igång för nya demensboendet i Smedjebacken

Läs även: Politiker eniga om nybygge i Moga

Mer läsning

Annons